Rodina a přátelé dali poslední sbohem Michaelu Jacksonovi

Los Angeles - Na hřbitově Forest Lawn nedaleko Los Angeles se rodina a přátelé naposledy rozloučili se zpěvákem Michaelem Jacksonem. Šlo o přísně soukromý pohřeb, s „králem popu“ se během obřadu rozloučili jen jeho příbuzní a nejbližší přátelé. Policie na žádost rodiny okolí hřbitova i vzdušný prostor nad ním uzavřela. Jacksonova rodina na hřbitov přijela s více než hodinovým zpožděním. Michael Jackson zemřel 25. června v necelých 51 letech na selhání srdce po předávkování silným anestetikem. V té době se připravoval na své poslední koncertní turné.

Na příbuzné zpěváka před obřím mauzoleem, kde se obřad konal, čekalo asi 200 pozvaných smutečních hostů. Kromě jiných mezi nimi byla herečka Elizabeth Taylorová, s níž si byl Jackson velmi blízký. Přišla také jeho bývalá manželka Lisa Marie Presleyová a hrdina filmů Sám doma Macaulay Culkin.

Mnoho podrobností o obřadu není známo. Jacksonovo tělo bylo uloženo v bronzové, pozlacené rakvi vyložené modrým sametem. Zpěvákovy děti prý daly svému otci do rakve dopisy na rozloučenou. Jackson bude pochován v kryptě v mauzoleu. Hřbitov a monumentální mauzoleum jsou místem posledního odpočinku dalších velikánů zábavního průmyslu, jako jsou Humphrey Bogart či Walt Disney.

Rodinný pohřeb Michaela Jacksona (zdroj: ČT24)

Pohřeb měl podle původních plánů začít při západu slunce, ale Jacksonovi rodiče a jeho děti Prince Michael, Paris a Prince Michael II. přijeli teprve po setmění. Koloně asi třiceti limuzín, které je vezly, mávaly stovky zpěvákových fanoušků. V Kalifornii panuje velmi horké, vlhké počasí, ještě večer tam bylo 32 stupňů.

Na obřad neměli přístup novináři. Televize přenášely příjezd smutečních hostů na hřbitov, ale když před mauzoleum dorazil vůz se zpěvákovou rakví, byl přenos přerušen. Policie kolem hřbitova již dříve postavila zátarasy a uzavřela nad ním vzdušný prostor.