Pohádka v Jičíně - Jičín v pohádce

Jičín – První ročník festivalu Jičín – město pohádek vznikl před téměř dvaceti lety jako pocta českému spisovateli Josefu Štefanovi Kubínovi. Zemřel ve sto jedna letech, a když mu bylo sto, prý si poprvé koupil sáňky. Podobně hravým nejen dětem, ale i dospělým je také jičínský festival určen. Letošní 19. ročník, s mottem Pohádka v krajině - krajina v pohádce, začíná dnes a zpívání, malování, tancování, muzicírování a jiné kejkle zaplní Jičín až do neděle 13. září.

Festival zahájí v úterý ve čtyři hodiny odpoledne Jiří Lábus, který je patronem hlavního města pohádky. Jednu v současné době také natáčí, hraje v ní krále v Nudlovém království. Ze všech pohádek si ho ale lidé nejvíce spojují zřejmě s postavou Rumburaka ze seriálu Arabela. „Ačkoliv je to záporná postava, mám ho vlastně docela rád,“ říká Lábus.

V rozhovoru pro festival zavzpomínal také na pohádky svého dětství: „Jako kluk jsem chodil kupovat na Staroměstské náměstí pohádkové hry pro loutky. Doma jsem je potom nahlas předčítal jako z rozhlasu. Aby to dobře, rozhlasově znělo, mluvil jsem do hrnce. To byly vlastně mé rozhlasové začátky.“

Začíná pohádkový festival v Jičíně (zdroj: ČT24)

Jak se dělá uhlí

V programu festivalu si Lábus pochvaluje především pohádkové cesty vláčkem. Letošní Jičín má totiž motto Pohádka v krajině – krajina v pohádce a ponese se v duchu cest a putování. Návštěvníci se mohou vydat na vlastivědnou projížďku na bicyklech kolem Jičína, sobotní výlet vlakem taženým legendární parní lokomotivou Albatros z Jičína do Martinic v Krkonoších nebo nedělní výlet historickým parním vláčkem do Českého ráje.

K dalším zajímavostem bude patřit – kromě tradičního průvodu v maskách či ohňostroje – milíř poblíž Valdštejnské lodžie, který připomene pohádku Pyšná princezna. Na děti i dospělé čekají také labyrinty a bludiště, které si mohou i sami vyrobit. Česká televize Ostrava do Jičína přijede také s Bludištěm, soutěžním pořadem pro děti. Kluci v akci zase budou vařit na zámeckém nádvoří.

Pohádkový festival by se těžko obešel bez filmových pohádek – promítat se budou dopoledne, podvečerní projekce přiblíží poezii Českého ráje. Hudbu do Jičína přiveze Hradišťan s Jiřím Pavlicou, Pavel Bobek, NightWork nebo Petr Nagy. Na návštěvníky také čekají výstavy, přednášky, besedy, autogramiády…