Bohnická léčebna hledá Jiné cesty

Praha – Evropská nadace Rainer Maria Rilke představila v rámci výročí sta let založení Psychiatrické léčebny Bohnice mezinárodní projekt Jiné cesty. V jeho rámci chce vytvořit „ostrovy bezpečí“, místa, kde by se setkávali handicapované i nehandicapované děti, umělci, sportovci či vědci. Prvním takovým projektem bude mezinárodní dílna pro výtvarně nadané dyslektické děti.

Dílnu povede výtvarnice Alena Kupčíková. „Svět si myslí, že dyslexie je velký handicap, když dyslektici neumí číst a psát jako 85 procent lidí. Ale oni mají obrovskou vizuální představivost, mohou být geniálním umělcem nebo třeba architektem,“ uvedla výtvarnice.

Na základě vlastní zkušenosti dyslektika vytvořila obrazové a zvukové testy a slabikáře, které napomáhají při specifických poruchách učení u dětí ve věku čtyři až šest let. Kupčíková bude spolupracovat i na dalším projektu – Ilustrovaná poezie.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Jiné cesty chtějí, stejně jako festival Mezi ploty nebo Babí léto, které se ovšem letos pořádalo naposledy, léčebnu otevřít veřejnosti a změnit pohled na psychiatrické pacienty a péči. „Propojení a bourání plotů, které zažíváme v posledních dvou desítkách let, léčebně svědčí,“ potvrdil přínos podobných projektů ředitel bohnického zařízení Martin Hollý.

Projekt Jiné cesty byl představen 1. října, na mezinárodní Den hudby. Vpodvečer, u příležitosti výročí sta let od založení psychiatrické léčebny, se v kostele sv. Václava v bohnickém areálu konal koncert mladé houslistky Markéty Janouškové.