Kreslíř Kája Saudek je v bezvědomí už čtyři roky

Praha – Podle svého bratra mohl být slavný jako Walt Disney, kdyby nežil v komunistickém Československu. Řeč je o kreslíři Káju Saudkovi, který je už bezmála čtyři roky v bezvědomí v motolské nemocnici. Kája Saudek pravděpodobně už na slávu Walta Disneye nedosáhne, ba ani na slávu svého bratra Jana, i když loňského roku byl po čtyřiceti letech znovu vydán jeho nejznámější kreslený seriál Muriel a oranžová smrt. Jeho osud je ale možná o to přitažlivější.

Jan a Karel (Kája) Saudkovi jsou nepřehlédnutelnou dvojicí na české umělecké scéně. Ač jsou jako jednovaječná dvojčata oba výtvarně nadáni, jako lidé přece jen tak stejní nejsou. Světoznámý fotograf, malíř a provokatér Jan je vděčným soustem veškerého bulváru, zatímco nestor českého komiksu Kája působí vedle něj spíš plaše. V každém případě byli dlouhou dobu nerozluční bratři. „Měli jsme, myslím, i společné sny a nedovedu si představit ten čas bez něj,“ říka bratr Jan.

Jan Saudek, bratr

„Rozdělily nás ženské, jako vždycky. To je jasná věc.“

Kája Saudek: čtyři roky v kómatu (zdroj: ČT24)

V určitou chvíli však nastal zlom ve vtahu obou bratrů. Jan Saudek se s bratrem přestal vídat. „Já jsem se na to Káji ptal a on tvrdil, že za tím stojí Sára Saudková, která je jako by rozdělila, aby ho měla sama pro sebe a měla ho víc pod kontrolou,“ říká přítel Káji Saudka David Neff. Kájův bratr však tvrdí něco jiného. Podle něj za to může Kájova žena Johana, která údajně nepřála vztahu obou bratrů. Jak to bylo doopravdy tedy není dodnes jasné.

Dílo Káji Saudka je dodnes vyhledávané

Kája je právem považován za krále českého komiksu. Ačkoli má řadu následovníků, jeho styl je tak nezaměnitelný, že si ho lze jen těžko splést: pevná, dynamická linka, nadsázka, ironický odstup, erotika a osobitý humor. To jsou prvky, pro něž je stále vyhledáván. První komiksy začal Kája vytvářet v 60. letech.

Do povědomí se zapsal i výtvarným doprovodem k českým filmům, například ke snímku Václava Vorlíčka Kdo chce zabít Jessii? či k filmu Oldřicha Lipského Čtyři vraždy stačí, drahoušku.

Nešťastná náhoda přivedla Káju do kómatu

Poslední dobou před osudnou nehodou se už Kája podle svého syna Patrika nudil. „Nechci to v žádném případě nikomu vyčítat, ale tak, jako mnoho velikánů, zůstal vlastně osamělý,“ říká syn Patrik. Kája Saudek se bránil společnosti tak, že do ní chodil málo. Zároveň společnost vyžadoval. Neopouštěl dům a věnoval se pití. „Jak člověk začne pít od rána, tak je zle,“ říká bratr Jan.

V osudný den byl Kája se svou ženou Johanou a malou vnučkou doma. Když šla jeho žena uložit vnučku do postele, zaskočilo mu sousto jídla. Vnučka, která se ještě vracela, viděla svého dědu se dusit a ihned běžela pro jeho ženu. Když žena Johana přispěchala, ležel už Kája na zemi. Rychlé jednání, resuscitace a přivolání záchranky pomohlo slavného kreslíře udržet při základních životních funkcích. Kája Saudek, který upadl do bezvědomí, se však už neprobudil a nyní je to už bezmála čtyři roky, co na probuzení čeká celá jeho rodina a přátelé.  

Jan Saudek, bratr

"Moje teorie je, že on tak dlouho, teď už je to čtyři roky, čeká v tom bezvědomí, až odejdeme společně. Jak jsme společně přišli na svět, tak společně taky odejdeme. Já to vidím takhle. Že čeká, až on skoná, tak v té chvíli půjdu i já."