Veletrh v Mánesu nabízí to nejlepší z české fotografie

Praha - V pražském Mánesu se pořádá veletrh fotografie Prague Photo. V horním sále se představují galerie zaměřené na fotografii a zájemci si mohou nejen prohlížet zejména klasiky české fotografie, ale také jejich díla zakoupit. Dolní sál pak nabízí mladé tvůrce a školy, které se fotografii věnují. Veletrh nabízí i řadu doprovodných programů, na dalších místech Prahy se pak budou během celého jara konat kurátorské výstavy fotografie; společně tvoří novou přehlídku fotografie s názvem Prague Photo Festival, který potrvá až do 10. května.

„Fotografie každým rokem stoupá na ceně. Mluvím speciálně o české fotografii a nemusí to být jen nežijící umělci - třeba pan Miroslav Tichý se prodává za úžasné ceny, které zatím na našem českém trhu nemůžeme požadovat,“ řekla k akci výkonná ředitelka veletrhu Iva Nesvadbová.   

Největší zájem letos pravděpodobně bude o snímek zahalené ženy Tono Stana z roku 1988. „Víme, že už o tuto fotku v originále projevili zájem 3 lidé, a samozřejmě že se fotka pohybuje v tom nejvyšším ranku, protože taky tvorba Tona Stana je celosvětově uznávaná,“ upřesnila Nesvadbová.    

Veletrh pořádá třetím rokem pražská galeristka Iva Nesvadbová, která před osmi lety přišla nejprve s veletrhem současného umění Art Prague. Inspirovaly ji prý tuzemské aukce výtvarného umění, kde se fotografie nejprve téměř nevyskytovala, později se zase skoro vůbec neprodávala. Zařadila ji proto na veletrh umění, ale protože jde o svébytný umělecký obor, rozhodla se po vzoru podobných zahraničních událostí organizovat samostatný veletrh fotografie.

V Mánesu vystavuje 20 galerií, ateliérů či studií a šest středních a vysokých škol. Související výstavy se buď konají, nebo začnou v galeriích Langhans, Rudolfinum, Pecka, Zlatá husa, Gambit, DOX, v Galerii Josefa Sudka, na Staroměstské radnici či v Topičově salonu.

  • Prague Photo Festival / detail pozvánky s fotografií Tona Stana autor: ČT24, zdroj: Mánes http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1536/153568.jpg
  • Prague Photo veletrh autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1536/153563.jpg
  • Prague Photo veletrh autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1536/153562.jpg