ČF představila program pro svou 115. sezonu

Praha  -  Zahajovací koncert sezony 2010/2011 se uskuteční 8. září, kdy ČF pod vedením svého šéfdirigenta Elijahua Inbala s hostující sopranistkou Evou Urbanovou v pražském Rudolfinu provede díla Mozarta a Janáčka. Filharmonie taky v nové sezoně oslaví narozeniny svého dirigenta Elijahu Inbala, klavíristy Ivana Moravce a dirigenta Sira Charlese Mackerrase. Z významných umělců do Prahy například zavítají čínský klavírista Lang Lang, americký houslista Joshua Bell nebo původem ruský barytonista, dnes britský občan Dmitrij Chvorostovskij.

„Lang Lang a Bell, který by se měl stát rezidentním sólistou filharmonie, jsou umělci, kteří jsou v současné době na absolutním vrcholu,“ uvedl ředitel tělesa Vladimír Darjanin. Lang Lang v Dvořákově síni Rudolfina zahraje 4. dubna příštího roku, o den později na stejném místě bude mít klavírní workshop. Houslista Bell vystoupí v Rudolfinu 12. dubna 2011. 155. sezonu ukončí 26. června 2011 svým recitálem barytonista Chvorostovskij, který se představí ve Španělském sále Pražského hradu.

„Řekl bych, že program je tradiční, protože obsahuje klasickou vážnou hudbu. Opět se ukazuje, že Česká filharmonie má trochu obavy ze soudobé hudby, nicméně jména osobností s ní vystupujících jsou vynikající. Určující pro program je jistě Mahlerovo výročí, kdy ČF připravuje všechny jeho symfonie a především pak předvede osmou symfonii, o které se hovoří jako o symfonii tisíců. To bude velká akce, které se zúčastní několik sborů, mnoho sólistů a dvojnásobný počet členů orchestru. Všechno se to odehraje v O2 Aréně, bude to výjimečná událost. Jedním z vrcholů sezony jistě bude plánovaný slavnostní koncert sira Charlese Mackerrase k jeho pětaosmdesátinám, který by si jistě milovníci vážné hudby neměli nechat ujít,“ přiblížil hlavní body programu ČF vedoucí kulturní rubriky zpravodajství ČT Petr Fischer.

Jednou z novinek 115. sezony České filharmonie bude cyklus koncertů pro nastávající maminky. Hudba jako pohlazení pro budoucí maminky bude zahájena 2. listopadu tohoto roku a speciální program vytvořený pod záštitou lékařských odborníků se uskuteční 16 úterních podvečerů. „S tímto projektem jsem se seznámil v Japonsku a vždy jsem přemýšlel, jak ho převést na české území,“ řekl Darjanin.

ČF bude v nové sezoně hrát pod taktovkou mnoha známých dirigentů. Vedle šéfdirigenta Inbala, o jehož zkrácení smlouvy Darjanin před časem neúspěšně usiloval, bude hlavním hostujícím dirigentem Manfred Honeck. Při galakoncertu ke svým 85. narozeninám povede 8. října ČF propagátor české hudby Sir Charles Mackerras, poprvé před ČF předstoupí korejský dirigent Čong Mjong-hun. Při Silvestrovských koncertech povede ČF Ion Marin, o němž se v hudebních kruzích hovoří jako o jednom z vážných kandidátů na místo Inbala, které se uvolní zhruba za rok.