Na točně straší Macbeth

Český Krumlov – Zahájení sezony českokrumlovského otáčivého hlediště bude doprovázet téměř hororová atmosféra. Inscenace Shakespearova Macbetha, která bude dnes uvedena v premiéře, se podle dramaturgů podobá spíše thrilleru. Atmosféru bažinatého středověkého Skotska přiblíží expresivní nasvícení parku a také skoro hodina původní hudby Pavla Kaliny. Diváci se prý po představení možná budou bát jít domů.

Ač je Macbeth nejkratší Shakespearova hra, byl text zkrácen o více než třetinu, aby dramatická akční linka byla ještě více podržena. „Tahle inscenace vyžadovala, aby se trochu místy i zošklivila,“ tvrdí představitel Macbetha Ondřej Volejník.

Tvůrci se v krvavém příběhu o muži, který se na cestě k moci nezastaví před ničím, snažili zdůraznit především Macbethovy temné stránky. „A to tím, že jsme razantně interpretovali postavy tří čarodějnic, které jsou ikonami Shakespearova dramatu,“ prozradil režisér Martin Glaser. „V našem případě jsou ztělesněním toho temného z Macbetha, provázejí ho celou hrou mnohem intenzivněji, než je v textu, získaly řadu nových scén, textu, který třeba původně patřil Macbethovi.“  

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Klasický park, který otáčivé hlediště obklopuje, získá kontrastním expresním svícením hrozivý nádech. Pod velkými kulisami mizí i romantický zámeček Belárie. „Vymysleli jsme koncepci, která mění park v polomrtvou krajinu,“ dodává Glaser.

Českokrumlovského Macbetha by v příštím roce měly zhlédnout i stovky účastníků celosvětové shakespearovské konference, která se bude konat v červenci v Praze. Návštěvníci točny se až do 11. září, kdy končí sezona, mohou těšit ještě na několik premiér. Vrcholem bude Mozartova opera Don Giovanni v podání světových hvězd a v režii Jiřího Menzela.