Samuráj pro jednoho herce

Praha – Herec Dejvického divadla Pavel Šimčík nastudoval loni pod režijní supervizí Arnošta Goldflama jeho drama pro jednoho herce Jeden den. Práce na monodramatu ho zaujala natolik, že oslovil následně svých pět hereckých kolegů, kteří mají s podobným žánrem rovněž herecké zkušenosti, a rozhodl se iniciovat třídenní divadelně-hudební setkání. První ročník festivalu dramat jednoho herce se pod názvem Samuráj koná od 7. do 9. června v Dejvickém divadle. Podtitulem zahajovacího ročníku je kouzlo šesti samot.

Dramaturgická koncepce festivalu vychází z myšlenky přivést nezávislého umělce – performera, originálního a svébytného interpreta - z míst pro divadlo netradičních zpět do „kamenného“ divadla, a nechat tento prostor ožít jeho přítomností, píší k festivalu organizátoři.

Během tří dnů budou moci diváci vidět kouzlo šesti samot - šest monodramat v podání Vladimíra T. Gottwalda, Marka Matějky, Pavla Šimčíka, Pavola Smolárika, Petra Vaňka a Arnošta Goldflama podpořených hudbou interpretů, jejichž poetika má s divadelním žánrem i jednotlivými představiteli mnoho společných vazeb. Zazní tak hudba skupin Hm…., Hi-Fi, Please the Trees, Kataríny Karašové, Petra Wajsara a selFbrush.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Patronkou festivalu je Taťjana Medvecká, která za hlavní a jedinou roli  Antonie Nikolajevny v monodramatu Poprvé vdaná (premiéra: únor 2002) získala Cenu Thálie. 

Informace o programu, vstupenkách a ukázky z představení na stránkách festivalu.