Zlatá ulice - pražská zkratka na klíč

Praha – Kdo bydlel v klikaté Zlaté ulici na Starém Městě, musel vlastnit klíč nejen od domu, ale také od brány v ulici, jinak se domů nedostal. V rámci Zlaté ulice byla dnes otevřena, požehnáním pražského arcibiskupa Dominika Duky, pěší spojka mezi Anenským náměstím a Liliovou ulicí. Vznikla z dříve slepé, ale veřejně přístupné části Starého Města při Liliové ulici a z průchodu areálem Národního divadla. „Je to pozvednutí genia loci, Pražané i turisté si mohou uvědomit, co všechno je spjato s historií této části města,“ podotýká starosta Prahy 1 Filip Dvořák.

V noci se, z důvodu ochrany před vandaly, do části Zlaté ulice dostane opět zase jen ten, kdo bude mít klíč od brány, přes den ale bude tato část přístupná všem. "Otevírání starých zákoutí Starého Města je projektem z 90. let, kdy se město zamýšlelo nad tím, jak odvést turisty z hlavního koridoru, kterým jsou Melantrichova a Karlova ulice. Jednak je to šikovná spojka, jednak připomenutí historie Prahy. Jsem přesvědčen, že jsme povinni připomenout současníkům, kudy kráčely dějiny," dodává Filip Dvořák.

Zlatou ulici na Starém Městě si občas lidé pletou se Zlatou uličkou na Pražském hradě, ale zatímco v té na Hradčanech zlato nejspíše nikdy nebylo, ta v podhradí má svůj název zaslouženě. Shromažďovali se v ní zlatníci a stříbrníci při hlavní cestě k vltavským brodům, neboť se tudy ubírali bohatí kupci a obchodníci i jejich karavany se zbožím od Ungeltu k Hradu. O tom, že to byla ulice šperkařů a zlatnických mistrů, vypovívají i názvy domů v okolí: U Zlaté lodi, U Zlaté hrušky nebo U Zlatých křížů.

Zlatou ulicí byly nazývány i dnešní Náprstkova a jižní část Maiselovy ulice. Dnešní Zlatá ulice získala své pojmenování úředně roku 1905. Do té doby patrně žádné úřední pojmenování neměla.

Ulice dosud slepě končila u areálu technického zázemí Národního divadla v bývalém ženském dominikánském klášteře. Zbytek cesty byl od roku 1948 uzavřen. Po zrušení kláštera za reforem císaře Josefa II. tam bývala Schönfeldova tiskárna, po znárodnění pak – až do roku 1974 – národní tiskařský podnik Impressa. Poté objekty od státu získalo Národní divadlo.

S projektem zpřístupnění další části Zlaté ulice začalo město v září 2009, dokončena byla v květnu 2010. Městská část Praha 1 do projetu investovala více než patnáct milionů korun. "Jde o to, aby se zachoval ráz, to, co je unikátní, zajímavé, což je určitá intimnost prostoru, něco nečekaného, do čeho vstupujete,„ říká k rekonstrukci architektka Hana Zachová. “Tedy použít takové materiály a detaily, které třeba jsou soudobé, ale přesto nekonkurují tomuto nádhernému prostředí. Abychom ono unikátní novodobými zásahy nesetřeli."

Uličku bude i nadále spravovat Národní divadlo, otevírat se v létě bude od 07:00, uzavře se v 22:00. V zimě budou brány uzavřeny mezi 21:00 a 08:00.

  • Dominik Duka žehná Zlaté ulici autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1717/171688.jpg
  • Zlatá ulice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1717/171697.jpg