Epos 257 „zasahuje“ proti billboardům

Praha – Umělec Epos 257, který na sebe upozornil mimo jiné v létě loňského roku olgojem chorchojem na pražském Florenci, soustředí své streetartové aktivity na neobsazené billboardy. Prázdné plochy používá jako malířské plátno, na němž během několika minut vytvoří pomocí paintballové pistole barevnou abstrakci. „Štvaly mě billboardy, a když jsem jednou jel okolo jednoho prázdného, v tu chvíli mě to napadlo. Samozřejmě jde o výtvarný projev, kdybych vytvářel nějaké obrazce, ztratí se gesto,“ vysvětluje Epos 257.

Město je pro něho otevřenou galerií – další exponát jeho výstavy je možné vidět v tuhle chvíli třeba na pražském Andělu. Plátna ale vydrží maximálně týden, než je smyje déšť nebo přelepí rozhořčený majitel.

Umění ve veřejném prostoru se snaží vyburcovat kolemjdoucí ze stereotypu a přivést je k zamyšlení, třeba jako Eposovy billboardy o všudypřítomné reklamě.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Minulý rok instaloval na chodníky pražského Florence mytického písečného červa olgoje chorchoje, který se z městské dlažby vynořoval a zase mizel pod zemí. „Spousta lidí nevěděla, jestli je to umění, nebo nějaký špatný instalatérský zásah. A právě určitá forma znejisťování mě na tom baví,“ dodává Epos. 

I když pouliční umělci často pracují skrytě a pod utajenou identitou, má i česká scéna už pár výrazných jmen. Většina z nich se představila před dvěma lety na street art festivalu Names.