Francouzi opět okouzlili publikum na Letní Letné

Praha - Mezi hlavní hvězdy letošního ročníku festivalu Letní Letná patří francouzský Atelier Lefeuvre & André, projekt dvou bývalých členů proslulých Cirque O a Que-Cir-Que, kteří se na Letní Letnou vrací s představením na téma erotiky Bricolage Erotique. Před rokem se Didier André a Jean-Paul Lefeuvre vtělili do rolí bláznivých zahradníků ve zvláštním stanu - skleníku a rozesmávali na Letné stovky návštěvníků. Také letos tito svérázní herci a klauni svádějí diváky svými nejsilnějšími zbraněmi: humorem, nezaměnitelnou poetikou, absurditou i cirkusovým mistrovstvím. Oba umělci poskytli rozhovor pro pořad Před polednem ČT24.

„Naše představení se týká erotiky a určitého kutilství, tzn. věcí, které si můžete zhotovit sami. Původně jsme měli na mysli vytvořit něco více tradičního, jenže pak jsme si řekli, že takovou cestou nepůjdeme. Vzniklo něco, co určitě není nějaká peep show, nic příliš expresivního. Je to hra s obrazy, které zase nejsou až tak erotické, ale když pod to dáte titulek, tak o tom lidé začnou přemýšlet a hledat asociace. Na naši show však mohou přijít i děti,“ charakterizoval dílo Didier André.

„Inspirace byla společná. Kolega měl tento nápad už asi deset let, ale šlo o to najít správné postavy a vhodnou techniku pro vyjádření myšlenky. My máme cirkusové vzdělání, snažili jsme se nalézt paralelu mezi cirkusem a erotičnem. Velkou roli hraje linie těla,“ upozornil Jean-Paul Lefeuvre.

„Pracujeme s postavami, které jsou vlastně autentické, jsme to my. Máme rádi cirkus, humor i erotiku,“ vyzdvihl Didier. Oba umělci se dále shodli na tom, že hrát pro české publikum je inspirující a osvěžující. „Pro zdejší lidi je pojem nový cirkus celkem nový, zatímco ve Francii už trvá více jak 20 let a lidé na představení již přicházejí s předsudky. Tady lidé ještě hledají, otevírají se novému vnímání, jsou schopni rychle reagovat na každý detail. Pro nás je to něco úžasného, protože detailní práce je naším základem,“ vyznali se francouzští klauni. 

Bricolage Erotique má v rámci festivalu devět repríz a trvá bez přestávky 75 minut. (podrobný program Letní Letné 2010 zde)

Atelier Lefeuvre & André (francouzský soubor nového cirkusu)
Zdroj: ČT24/Letní Letná