Festival v Benátkách skrývá překvapení a odkrývá Švankmajera

Benátky - Psychothriller o intrikách v newyorském baletním prostředí Černá labuť s Natálií Portmanovou a Vincentem Casselem v hlavních rolích zahájí festival v Benátkách. Americké filmy mají na letošním 67. ročníku (od 1. do 11. září) největší zastoupení v boji o hlavní cenu, Zlatého lva, o dva méně - čtyři - filmy zastupují v soutěži domácí kinematografii. Promítat se bude i dílo českého tvůrce - Jan Švankmajer veze do Benátek film Přežít svůj život.

Švankmajer na festivalu oslaví své 76. narozeniny. Jeho nejnovější počin, psychoanalytický snímek s komediálními prvky, líčí příběh muže žijícího jeden život v realitě a druhý ve snu. Uveden bude mimo hlavní soutěž - v ní se o Zlatého lva utká 24 filmů z 12 zemí. Jeden má být překvapením. Organizátoři neoznámili ani režiséra tohoto snímku ani jeho název. Film bude odhalen 6. září.

Největší počet filmů v soutěži zastupuje americkou kinematografii (šest, například Somewhere Sofie Coppolové či La Commedia Amose Poea) a italskou (čtyři, kupříkladu snímek Barney's Version, natočený v kanadské koprodukci s Dustinem Hoffmanem v hlavní roli).

Podle zpravodajky ČT v Itálii Vědunky Lunardi se ale přesto nedá mluvit na letošním benátském festivalu o americko-italské konkurenci. „I podle italských filmových kritiků jsou čtyři filmy v soutěži moc vzhledem k úrovni současné italské kinematografie, které se nedaří vybřednout z marasmu, do kterého se dostala zejména v 80. letech, kdy o financování filmů začala rozhodovat politika, a nikoli schopnosti režisérů,“ vysvětlila.

Z ostatních zemí svou tvorbu představí francouzský režisér François Ozon (snímek Potichen neboli Talisman), Němec Tom Tykwer přiveze film Drei (Tři), Polsko reprezentuje Jerzy Skolimowski svým thrillerem Essential Killing. Nechybí ani ruská (Tiché duše Alexeje Fedorčenka), japonská (13 vrahů režiséra Miikeho Takashiho) nebo španělská (Smutná balada o trubce v režii Álexe de la Iglesia) kinematografie.

Předsedou poroty bude Quentin Tarantino. Stejnou roli měl na filmovém festivalu v Cannes v roce 2004. Porota pod jeho vedením tehdy udělila hlavní cenu, Zlatou palmu, dokumentárnímu filmu amerického režiséra Michaela Moorea Fahrenheit 9/11, který ostře kritizoval tehdejšího amerického prezidenta George Bushe mladšího.

Zlatého lva za celoživotní dílo obdrží na benátském festivalu čínský režisér působící v Americe John Woo, který se dostal do povědomí diváků zejména filmy Lepší zítřek a Zabiják.