Polský průmyslový design nastavuje tvář

Praha – Přehled toho nejzajímavějšího z dílen mladých i zavedených polských návrhářů představuje historicky největší prezentace polského průmyslového designu v České republice. Exponáty i informační panely většinou zobrazují praktické věci denní potřeby – od kuchyňského nože přes dětský kočárek až po nábytek nebo tramvaje. „Na výstavě představujeme polský design v jeho hlavní roli – tvorbě vzorů pro sériovou průmyslovou výrobu,“ uvedl kurátor a jeden z nejvýznamnějších polských designérů současnosti Tomasz Andrzej Rudkiweicz.

Výstava podává přehled nejzajímavějších projektů mladých i zavedených designérů. Představuje také osobnosti a instituce, ateliéry a umělecké školy, které současnou tvář polského designu představují. Polsko prožívá posledních 18 let neustálý hospodářský rozmach, který se odráží i v umění. Varšavě se přezdívá staveniště Evropy a součástí poptávky po nových bytech je i poptávka po designu.

Na konkrétních předmětech je k vidění obraz současného designérského Polska, nejen ve vybavení interiérů, ale i elektronických výrobcích, lékařských nástrojích, tramvajích nebo autobusech. „Myslím, že neexistuje něco jako polská škola designu, ta teprve vzniká. Polští designéři jsou různorodí, není jedno odvětví, které by pro ně bylo typické,“ dodává Rudkiewicz.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Největší problém českých designérů – najít výrobce, kterého by ho design zajímal a chtěl by do něj inverstovat – podle kurátora, jenž během svého dlouholetého působení v zahraničí pracoval mimo jiné jako designér firmy Nokia, polští designéři neřeší. Ochotných firem prý mají dost.

Výstavu Tváře polského designu si můžete prohlédnout ve Veletržním paláci do konce listopadu a pod názvem Momentka také v galerii Polského institutu. Představena bude také v rámci letošního Designbloku.

  • Tváře polského designu autor: René Volfík, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1948/194751.jpg
  • Tomasz Andrzej Rudkiweicz při zahájení výstavy polského průmyslového designu v pražské Národní galerii autor: René Volfík, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1948/194752.jpg