Počkat si na Guns N' Roses se vyplatí

Praha - Americká rocková kapela Guns N' Roses vystoupí dnes v pražské O2 areně. Zpěvák Axl Rose a jeho spoluhráči se před české publikum vrátí po čtyřech letech, aby mu představili zejména skladby ze alba Chinese Democracy. Jejich předskokany budou muzikanti z kanadské rockové kapely Danko Jones. Dlouho očekávanou desku Guns N' Roses vydali před dvěma lety. Fanoušci na ni museli čekat dlouhých 17 let. Album obsahuje 14 písní, mezi nimi i skladbu If The World, která zní ve filmu Labyrint lží s Leonardem DiCapriem a Russellem Crowem.

Turné Guns N' Roses nejdendou provázela řada skandálů a výtržností ze strany muzikantů i fanoušků. Nevyhnuly se ani koncertům k desce Chinese Democracy. Na zářijovém koncert v Irsku diváci kapelu z pódia vyhnali sprškou plastových lahví kvůli tomu, že se objevila téměř s hodinovým zpožděním. Po naléhání promotéra se Guns N' Roses nakonec k vystoupení vrátili - ale to už hráli před poloprázdným hledištěm.

„Guns N' Roses od začátku kariéry chodí pozdě na pódium. Axel Rose v jednom rozhovoru řekl, že to není ani tak proto, že by měl nějaký rozmar, ale protože byl zvyklý chodit takhle pozdě hrát, vždycky začínali kolem půlnoci na začátku své kariéry v Los Angeles v 80. letech,“ vysvětlil šéfredaktor magazínu Spark Karel Balčirák.

Zpoždění pražského koncertu může být podle něho delší než hodinu, že by létaly lahve se ale nebojí. Převažují důvody, proč by si fanoušci na koncert Guns N' Roses měli počkat: "Jednoznačně je to všechno dáno frontmanem Axelem Rosem. Je fenomenální umělec, daleko překračuje hardrockový standard. Má talent psát výborné hity. I když se zpozdí, tak ten koncert samotný je fantastický."

Skupina Guns N' Roses vznikla v roce 1985 v Los Angeles, ze zakládající sestavy v ní dosud vydržel jen zpěvák Rose. Její jméno vzniklo spojením názvů skupin Hollywood Rose a L.A. Guns, ve kterých zakládající členové hráli.

Debutové album nazvané Appetite for Destruction Guns N' Roses vydali v roce 1987, desku G n'R Lies o rok později. V roce 1991 následovala alba Use Your Illusion I a II a v roce 1993 The Spaghetti Incident?. Kapela, která se proslavila hity jako Sweet Child o'Mine, Paradise City a Welcome to the Jungle, dosud prodala přes 90 milionů desek.

Guns N' Roses v Česku poprvé vystoupili v dobách své největší slávy v roce 1992 na spartakiádním stadionu na pražském Strahově. Někteří bývalí členové kapely včetně klíčového kytaristy Slashe si v Praze zahráli před pěti lety, kdy jejich skupina Velvet Revolver zahřívala pódium Ozzymu Osbournovi a Black Sabbath. Rose se s novými spoluhráči českým fanouškům připomněl v roce 2009 koncertem ve stejné hale, kde vystoupí v pondělí. V červnu si v pražské Tesla Areně zahrál jeho bývalý spoluhráč Slash.