Oko nad Prahou si získalo porotu na festivalu ve Varšavě

Varšava - Film o architektovi Janu Kaplickém a jeho projektu pražské Národní knihovny nazvaný Oko nad Prahou vyhrál v sekci dokumentárních snímků na 26. Varšavském mezinárodním filmovém festivalu. Porotci dokument režisérky Olgy Špátové ocenili za to, že „zachytila emocionální stav člověka, který předběhl svoji dobu“. V Oku nad Prahou podle nich empatickým způsobem představila život umělce jako cestu k jeho poslednímu dílu. Režisérka Špátová jako peněžní cenu získá 3 000 eur (73 530 korun).

Snímek o posledních dvou letech architektova života začíná 2. března 2007, kdy byl Kaplický se studiem Future Systems vyhlášen vítězem soutěže o stavbu nové budovy Národní knihovny na pražské Letné. Film chronologicky představuje vývoj událostí kolem projektu, včetně toho, jak radikálně se názory na něj měnily u některých zúčastněných, zejména pak u pražského primátora Pavla Béma.

Autorka zachytila i chvíle, kdy Kaplický, ač jednomyslný vítěz mezinárodní soutěže, musel sám před úředníky a politiky svůj projekt „chobotnice“ obhajovat poté, co návrh veřejně odsoudil prezident Václav Klaus. „Film je plný emocí. Je to poctivý dokument o architektovi a společnosti kolem něj,“ uvedla chorvatská porotkyně Anita Juková. „Film dokonale zachycuje pocity muže, který čelí tlakům politiků i společnosti, přesto se snaží prosadit svou vizi budoucnosti,“ přidala Maryna Ajajová, porotkyně z USA.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Olga Špátová, režisérka:

„Film chápu jako poděkování Janu Kaplickému. Jsem šťastná, že tady Jan mohl s námi být a vidět, že jsme dostali tu krásnou cenu.“

„Jsem strašně ráda, že polští diváci pochopili, o čem ten film je - že je o současné české politice, o tom, jak se lidé k sobě chovají,“ řekla Olga Špátová, pro niž je vítězství na varšavském festivalu prvním velkým zahraničním úspěchem. „Zajímavé je, že Oko nad Prahou získalo cenu zrovna v den komunálních voleb v Česku - knihovna se stala obětí politické hry,“ podotkla režisérka.

Česko mělo v soutěžní části Varšavského mezinárodního filmového festivalu dvě želízka v ohni. V hlavní soutěži českou kinematografii reprezentoval film Pouta režiséra Radima Špačka. V nesoutěžní části filmové přehlídky se polským divákům představil také dobrodružně laděný rodinný příběh Kuky se vrací Jana Svěráka.