Janouchovy dřevěné hračky nechtějí zaniknout

Stráž nad Nežárkou - Výstavu věnovanou zakladateli výroby dřevěných hraček a Výrobního družstva Jas Františku Janouchovi u příležitosti jeho nedožitých stých narozenin, uspořádalo město na svém úřadě. Výrobní družstvo Jas, které městečko nad Nežárkou originálními hračkami proslavilo, letos v létě zastavilo stroje a celý jeho areál je na prodej. V tradici po svém otci pokračuje jeho dcera Anna se svým manželem Janem Hanzalem ve vlastní firmě, kde sama výrobky navrhuje.

„Konec Jasu mě moc mrzí, navíc v souvislosti s tímto výročím přemýšlím, co by tomu táta říkal. Při přípravě této výstavy jsem byla plná emocí, hodně jsem se nabrečela. Moc mě to mrzí, ale pořád doufám, že se to v dobré obrátí a bude se ve výrobě hraček pokračovat, ať už jakýmkoli jiným způsobem nebo jinde, ale že tátovy překrásné dřevěné hračky nezaniknou,“ řekla pro Jindřichohradecký denník Anna Hanzalová.

„Začínali jsme jako on. Paradoxně jsme začali spolupracovat s panem Krůčkem, který tehdy měl kolem 80 roků a s dědou začínal,“ doplnil svou manželku Jan Hanzal.

Reportáž Kristíny Vrkočové (zdroj: ČT24)

František Janouch

byl vyučený zedník, ovšem ke dřevu ho přitáhl dědeček, který byl tesař. „Jeho kluk s vozíkem byla úplně první světově známá hračka před kačerem, protože byla použitá v americkém filmu O Palečkovi v roce 1958. Přitom děda pracoval jako zaměstnanec a návrhář, továrnu řídil někdo jiný. Nehleděl na svůj prospěch, šlo mu jen o jedno, aby byly hračky krásné a aby se vyráběly,“ uzpozornil Jan Hanzal.

Začátky výroby dřevěných hraček ve Stráži nad Nežárkou časově spadají do období konce 2. světové války a jsou neodmyslitelně spojeny se jménem Františka Janoucha. Tento rodák z Mníšku u Jindřichova Hradce stál u zrodu zdejší hračkářské tradice, vtiskl strážským výrobkům jejich osobitý styl a patřil po dlouhé roky k rozhodujícím osobnostem, které ovlivňovaly rozvoj firmy a které se zasloužily o její dobrou pověst výrobků ze Stráže nad Nežárkou u nás i za hranicemi. Pod hlavičkou výrobního družstva JAS se dřevěné hračky ve Stráži nad Nežárkou vyrábějí od 6. srpna 1946.

Výstavu, která zahrnuje jak dobové materiály, tak hračky z původní vzorkovny Jasu a také z rodinného archivu, si mohou zájemci prohlédnout po celý následující rok.

  • Dřevěné hračky Františka Janoucha zdroj: Družstvo JAS http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2067/206634.jpg
  • Frantiček Janouch autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2067/206625.jpg
  • Dřevěné hračky Františka Janoucha zdroj: Družstvo JAS http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2067/206632.jpg