Potkali se v Soulu, Praze i New Yorku

Praha – Čtyři umělci ze tří velmi odlišných zemí, České republiky, USA a Koreje, se sešli ve společném projektu „Setkávání: New York, Praha, Soul“ (Connecting: New York, Prague, Seoul). Expozice v  Českém centru Praha, která potrvá do 5. prosince, ukazuje krásu a sílu moderního designu umělců, kteří se navzájem mnohokrát inspirovali a které kromě pracovní spolupráce pojí i osobní přátelství, ale pracovně se pod jednou střechou setkávají poprvé. Výstavu připravila korejská designérka žijící v Praze Jiwon Shin spolu s Rony Pleslem. Vystaveny budou kromě Pleslových váz a prací Firefly i obrazy americké umělkyně Geri Taper a objekty zakladatelky Dank Design House Sooyeon Lee.

Výstava je pokračováním expozice Connecting Prague – Soul, která byla představena v létě v Českém informačním centru v Koreji. Třetí a poslední zastávka výstavy pak bude v Českém centru New York v roce 2011. Jiwon Shin, iniciátorka výstavy, řekla: „Je velmi vzrušující ukázat tyto výjimečné talenty pohromadě. Předchozí výstava v Soulu měla veliký úspěch. Věřím, že pražská, která je větší a obsáhlejší, osloví návštěvníky ještě více.“

„Vystavující umělci mají k sobě blíže, než by se na první pohled mohlo zdát. Americká malířka Geri Taper se stala inspirátorkou všem zbylým umělcům této výstavy. Naším záměrem bylo, aby se setkali umělci rozných kultur i národů. Naší ambicí i do budoucna je ukazovat nejen zahraniční umělce, ale také české umělce ve spojení se zahraničím, ukazovat, jakým způsobem se umělci uvlivňují nebo mohou ovlivňovat a přinášet tím do české kultury nové pohledy,“ komentovala výstavu ředitelka Českého centra Praha Jolana Součková. 

Z Českého centra Praha informuje Barbora Peterová (zdroj: ČT24)

K výstavě „Setkávání: New York, Praha, Soul“ jsou připraveny doprovodné programy v podobě komentovaných prohlídek či dílen pro děti a dospělé, na kterých se seznámí s kategorií grafického designu.

Jiwon Shin, korejská rodačka s více než dvacetiletou zkušeností v grafickém designu. Studovala na univerzitě Ewha University v Soulu a na Pratt University v New Yorku. Po práci v několika prominentních firmách, během níž se spolupodílela na tvorbě firemní identity a log pro klienty jako jsou Samsung, UPS, Nautica, a Marriott, založila v roce 2004 v New Yorku vlastní studio. Po třech letech se odstěhovala do Prahy, kde otevřela druhou pobočku Firefly.

Rony Plesl, hvězda nové generace českých sklářských designérů, proslul svou novátorskou tvorbou, která neustále rozvíjí unikátní tradici ručně foukaného a broušeného skla. Spolupracoval se světoznámými značkami, jako jsou Barovier a Toso, Salviati, Leonardo, Denizli, Sahm, Moser, Preciosa a Jablonex.

Geri Taper oslňovala po 30 let svým uměním diváky ve Spojených státech a v Evropě. Ve své tvorbě se zaměřila na abstraktní malbu, zářivé ztvárnění květin a stromů, bronzové a hliníkové objekty vytvořené kombinovanou technikou, industriální sochy a emaily. Práce Geri Taper najdeme ve sbírkách významných institucí. Plodná kariéra americké výtvarnice se uzavřela v roce 2004. V galerii Českého centra Praha jsou představeny práce ze sérií Sto měsíců, Červená a modrá, Jazyk, Hliník a Rudé slunce.

Sooyeon Lee se specializuje na tvorbu unikátních a kreativních doplňků jako jsou kravaty, šály a peněženky, které navrhuje pro firmy jako součást jejich firemního stylu. Mezi její klienty patří Samsung, Cheil Communications, Siemens, Korean Air, Hyundai a Air Canada. Pro pražskou výstavu vytvořila speciální set stávající z vázanky a šálky inspirovaných uměním Geri Taper. Na výstavě se také představí práce založené na tradičních korejských vzorech a písmu.

  • Geri Taper / dílo zdroj: Geri Taper gallery http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2075/207473.jpg
  • Rony Plesl / dílo zdroj: Rony Plesl Studio http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2075/207470.jpg