Mucha jako fotograf

Zbiroh – Osmnáct let tvořil Alfons Mucha cyklus rozměrných pláten Slovanská epopej, o nichž se v poslední době mluví především v souvislosti se sporem o jejich umístění mezi Prahou a Moravským Krumlovem. Na obrazech pracoval na zámku Zbiroh, kde jsou nyní vystaveny fotografie, které Mucha ve Zbirohu pořizoval a které mu sloužily jako předlohy k epopeji.

Fotografické předlohy nepořizoval výtvarník jen na západě Čech, ale i během své cesty do Ruska, kam se vypravil právě kvůli studiu kultury Slovanů. V dnešním Muchově sále na zbirožském zámku jsou ovšem vystaveny pouze ty, které vznikly zde. Na epopeji tu Mucha pracoval od roku 1910 do roku 1928.

„Fotografie zachycují zbirožské obyvatele, kteří mu stáli modelem nejen pro Slovanskou epopej, ale i další plátna. Fotografoval také zámek, takže si můžeme prohlédnout, jak v té době vypadal. Zároveň můžeme vidět Muchovu rodinu a byt, který tu obýval,“ popsala výstavu průvodkyně Kateřina Páchová.

Rozhovor s Kateřinou Páchovou (zdroj: ČT24)

Připomněla, že Muchu na zámek přivedl rodinný přítel, jenž zde měl jako vášnivý lovec pronajatý byt od tehdejších majitelů Collodero-Mansfeldů. „Mucha objevil ve velkém sále prosklenou střechu, která poskytovala ideální denní světlo pro malování,“ dodala průvodkyně. V místnosti poté malíř vytvořil kompletní cyklus Slovanské epopeje, navrhl první československé bankovky a poštovní známky a vytvořil většinu svých olejových pláten.

Mucha začal fotografovat v roce 1880 zřejmě ve Vídni. V průběhu let pracoval s šesti různými fotoaparáty, oblíbeným byl například kapesní fotoaparát Kodak fotící formát 9 krát 12 cm. Snímky si vyvolával sám. Rád experimentoval se světlem a délkou expozice, sám si míchal chemikálie k vyvolání pozitivů a sám si například zkonstruoval i samospoušť. Alfons Mucha je mimo jiné zakladatelem školy klasického aktu v Čechách.

Ve Zbirohu je vystaveno zhruba čtyřicet Muchových předlohových fotografií k epopeji. V průběhu expozice, která potrvá do konce září, budou obměňovány, aby byly návštěvníkům postupně představeny všechny, které zámku zapůjčila nadace Johna Muchy, vnuka slavného malíře.

Výstava fotografií Alfonse Muchy na zámku Zbiroh
Zdroj: ČT24/Zámek Zbiroh