Nefňukej, nabádá náš Eman

Praha - Divadlo Xaver uvede v pátek 19. 11. 2010 na Malé scéně divadla Minor českou premiéru inscenace Náš Eman aneb Nefňukej!, která vznikla volně na motivy knihy Freda Bernarda a Françoise Rocy Jesus Betz. Premiéra divadla Xaver je pohádkou o přáních, která se plní navzdory osudu. Hlavní hrdina příběhu je postižený chlapec, který jde vytrvale za svým cílem. Zpočátku ho na cestě provází tatínek, ale když se syn osamostatní, změní se tatínek v pouhého vypravěče, který hrdě popisuje synovy úspěchy. V inscenaci pro jednoho herce a dvě loutky účinkuje Antonín Novotný. Výprava Dita Rakouská, technická podpora a hudba Šimon Kočí.

Eman se přidá k cirkusu, kde vždy rádi ukazovali nejrůzněji postižené lidi. Zde si získá úctu a respekt a zamiluje se do krásné artistky-trapézistky. Artistka má všechno, mládí, úspěch, krásu, ale chybí jí hlas, je němá. Eman si umane, že s ní stůj co stůj bude vystupovat na vysuté hrazdě. Hlavní hrdina postupně získá nejen přízeň krásné trapézistky, ale i důvěru principála, který povolí, aby si Eman s trapézistkou vytvořil svoje vlastní číslo a vystupovali spolu v běžném cirkusovém programu. Někdy vyhrává ten, kdo je na tom nejhůře.

„Hlavní hrdina knihy, která byla předlohou pro vznik naší inscenace, se jmenuje Jesus Betz. Křestní jméno získal na základě toho, že se narodil na Štědrý den. V románských zemích je jméno Jesus či Jesusa obvyklé. V našich končinách tomu tak není, proto jsme pro naše diváky změnili jméno hlavního hrdiny na Eman,“ uvádí k inscenaci produkční Divadla Xaver Kateřina Jírová.

Autor příběhu o Jesusu Betzovi Fred Bernard (1969) pochází z Burgundska. Za studií v Lyonu se setkal v roce 1996 s ilustrátorem Françoisem Rocou, a od té doby spolu spolupracují. Vytvořili spolu mnoho literární kritikou ceněných knih pro děti.

Divadlo Xaver vzniklo v roce 2002. Od roku 2003 pořádá festival s mezinárodní účastí a s názvem Přehlídka sólové tvorby pro děti. Přehlídka sleduje tři proudy: vyhledávání kvalitních inscenací pro děti od 3 let, pořádání divadelních dílen, kde se děti aktivně seznámí s divadlem, a profesní mezinárodní setkávání lidí, kteří se zabývají loutkovým divadlem a divadlem pro děti. Divadlo Xaver také vytváří rodinné inscenace pro děti a jejich rodiče.

  • Isabelle Durand / Krinolina zdroj: Xaver http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1441/144066.jpg
  • Ked mama nie je doma zdroj: Xaver http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1441/144076.jpg