Epopej asi Krumlov neopustí ani jako kulturní památka

Praha - Slovanská epopej Alfonse Muchy se stala na druhý pokus kulturní památkou. Rozhodnutí o prohlášení epopeje kulturní památkou nabylo právní moci 8. listopadu. Vlastník obrazů, tedy Praha, musí úřady informovat o jakékoliv manipulaci s dílem. Podle posledních informací se zdá, že Muchův cyklus nakonec přeci jen zůstane vystaven v prostorách krumlovského zámku. Záleží, jak se spolu domluví nové vedení obou radnic. Praha je ale zatím, na rozdíl od předchozího vedení města, spíše nakloněna možnosti epopej v Krumlově ponechat.

Epopej se měla stát památkou již v říjnu, ale na poslední chvíli proti rozhodnutí dorazil rozklad Prahy. Rozklad byl spíše formální, Praha požádala ministerstvo o upřesnění některých formulací. Podle dřívějšího vyjádření radního Ondřeje Pechy (ODS) z rozhodnutí jednoznačně nevyplývalo, že unikátnost obrazů je v tom, že jde o kompletní soubor a že obrazy nebyly „rozprášeny“.

Vlastník, tedy Praha, nyní musí oznamovat veškeré změny užívání a nakládání s památkou obecnímu úřadu. V tomto konkrétním případě budou v kontaktu především památkový odbor pražského magistrátu a Galerie hl. města Prahy (GHMP). Nutnost vydávat stanovisko se nicméně netýká přesunu z jednoho veřejného místa na druhé. To, že se epopej stala památkou, tedy s největší pravděpodobností nezastaví stěhování obrazů z Moravského Krumlova do Prahy, pokud by chtěla v přesunu pokračovat.

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)

Jaroslav MOKRÝ, končíčí starosta MK: „Na kulturní památku se pohlíží jinak než na obyčejný obraz. A toto dílo si to už dávno zasloužilo.“

Milan BUFKA, ředitel GHMP: „Vyhlášením epopeje kulturní památkou se pro nás z pohledu provozu prakticky nic nemění, protože my jsme k tomu dílu vždy přistupovali s maximální obezřetností. (…) Sám jsem zvědav, co se bude s ohledem na vyhlášení kulturní památky dít ve vztahu k zámku v Moravském Krumlově, kde jsou obrazy uloženy v podmínkách, které nejsou dobré.“

Válečná sekera zakopaná?

Praha chtěla obrazy z moravskokrumlovského zámku letos v létě odstěhovat na výstavu, která měla začít v září ve Veletržním paláci. Úřad v Moravském Krumlově ale přesun obrazů zakázal. Praha se kvůli sporu obrátila na Okresní soud ve Znojmě, který na konci září rozhodl, že Krumlov musí Praze obrazy vydat. Krumlovští úředníci ale i přesto manipulaci s plátny nepovolili. Praha oznámila, že do voleb stěhování epopeje odložila.

Nyní bude záležet především na tom, jak se spolu domluví nové vedení radnic v Praze a v Moravském Krumlově. Dosavadní starosta Krumlova Jaroslav Mokrý (ODS) ve volbách propadl, stejně tak se změnilo i vedení hlavního města. Oba pražští koaliční partneři – ODS i ČSSD – slibují, že epopej zůstane i nadále v Krumlově. "Zásadně odmítám arogantní postoj svého předchůdce, Slovanská epopej byla 60 let v Moravském Krumlově v dobrých rukou a je naprosto zbytečné, aby Praha zaujímala ryze konfrontační postoje a snažila se o její navrácení za každou cenu," prohlásil pražský radní pro kulturu Lukáš Kaucký (ČSSD), který ve funkci vystřídá Ondřeje Pechu (ODS).

Bez oprav to nepůjde

„Podle informací, které mám, současná radnice nějaké řešení hledá, mělo by spočívat v tom, že by měl být krumlovský prostor  nějakým způsobem zlepšen, aby do té doby, než bude splněn požadavek, že Praha má mít pro epopej samostatný důstojný stánek, tam mohla díla být,“ uvedl budoucí pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Galerie hlavního města Prahy by  podle slov jejího ředitele Milana Bufky uvítala, kdyby bylo možné realizovat plánovanou výstavu Muchova cyklu ve Veletržním paláci. Nicméně jí prý nezbývá než respektovat rozhodnutí politiků.

Každopádně je jasné, že ponechání epopeje v současných prostorách bude znamenat pro Krumlov velký závazek. Současné podmínky krumlovského zámku je třeba zlepšit. „Co dobře vím, je názor památkářů, že problémem je, že v té části, kde jsou obrazy, se netopí. Teplota tam v zimě klesá pod pět stupňů,“ uvedl jeden z problémů, které je třeba akutně řešit, Svoboda. „Jsme pro všechny návštěvníky připraveni zkulturnit sociální zázemí starého zámku, chystáme se vstoupit do jednání ohledně oprav,“ doplnil první plány krumlovský místostarosta Tomáš Třetina (TOP 09).

Jihomoravský kraj přispívá penězi i pozváním

V optimistickém rozpoložení slibuje finanční pomoc i Jihomoravský kraj. „Je jasné, že ne na všechno stačí městský rozpočet Moravského Krumlova,“ vysvětlil jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). S novým pražským primátorem i radním pro kulturu by se rád setkal ještě do konce tohoto roku. Dnes jim proto odeslal dopis, ve kterém je zve k jednání do Moravského Krumlova.

"Věřím, že rozjitřené emoce, které krátce před komunálními volbami přinesl pokus tehdejšího vedení Prahy okamžitě narychlo odstěhovat Slovanskou epopej z Moravského Krumlova, už vyprchaly, hlavy vychladly, a těším se, že nová koalice ve vedení Prahy bude přistupovat k celé věci korektně a seriózně," doufá Hašek.

Kvůli epopeji nyní pokračují dvě soudní řízení. Praha podle Mokrého nedávno požádala Moravský Krumlov o vydání zisku ze vstupného na Slovanskou epopej od letošního července. Krumlovské kulturní středisko prý po odečtu nákladů pražskému nároku vyhoví.