Katce se daří

Praha/Montreal – Dokument Katka režisérky Heleny Třeštíkové získal dvě ocenění na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů, který se na konci listopadu konal v kanadském Montrealu. Časosběrný snímek zachycující osudy narkomanky uspěl v soutěžní sekci DocTape v konkurenci dalších 18 dokumentů. Jeho střihač Jakub Hejna kromě toho ještě získal cenu za nejlepší střih. Třeštíková dnes také pokřtila DVD Katka v pražském kině Oko, kde byla zahájena filmová přehlídka společnosti Negativ, největšího filmového koproducenta České televize.

Snímek Katka měl premiéru v únoru, od té doby ho zhlédlo v kinech více než sto tisíc diváků. Zatím se takovou diváckou hranici podařilo pokořit jedinému českému dokumentu – Občanu Havlovi Pavla Kouteckého a Miroslava Janka.

Katka je součástí trilogie, kterou tvoří ještě snímky René a Marcela. Protagonistka posledního jmenovaného dokumentu Marcela Haverlandová dnes DVD Katka pokřtila spolu s Bárou Basikovou. I zpěvačku Třeštíková sleduje v časosběrném dokumentu.

Křest byl součástí zahájení filmové přehlídky společnosti Negativ. V pražském kině Oko během tří dnů oslaví patnáct let své existence a připomene úspěšné projekty, které produkovala. A to včetně prvního snímku, jímž producenti z Negativu v roce 1995 debutovali – Indiánského léta.

Celkem přehlídka nazvaná Negativ 15 nabídne deset celovečerních filmů, například Rok ďábla, Mistry, Zoufalce nebo Děti noci. Součástí doprovodného programu je mimo jiné Komediograf s Tomášem Matanohou, Markem Danielem nebo Pavlem Liškou, kterého budou moct diváci vidět i na filmovém plátně v rámci projekce filmu Štěstí.

V současné době Negativ pracuje kupříkladu na animovaném celovečerním filmu Alois Nebel, který je adaptací stejnojmenné komiksové trilogie autorů Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99, novém filmu Bohdana Slámy Čtyři slunce nebo dokumentu Heleny Třeštíkové s názvem Zázrak. Za něj režisérka získala loni v Cannes cenu Media European Talent. Tento svůj první profesionální snímek začala natáčet v roce 1974, kdy sledovala těhotnou ženu. Postupem času se dostala k natáčení dnes už dospělého syna, který se odstěhoval do San Sebastianu. Film chce dokončit v příštím roce.

Klára Issová ve filmu Indiánské léto
Zdroj: ČT24/Negativ