Fanoušci vzpomínají na „mrtvého hrdinu“ Lennona

Liverpool - Od Tokia po New York a samozřejmě v jeho rodném Liverpoolu si  fanoušci na celém světě připomínají třicáté výročí zavraždění člena skupiny The Beatles Johna Lennona. V USA dnes byly zveřejněny dosud nepublikované výňatky z jeho posledního interview. Mimo jiné v něm řekl, že nemá zájem být „mrtvým hrdinou“. "Přes svůj krátký, jen čtyřicetiletý život, toho světu tolik dal. Dál, ještě dnes, nám dává poučení," prohlásila Yoko Ono, která uvedla koncert k uctění Johnovy památky v Tokiu.

„Pro lidi dospívající v 60. a 70. letech to bylo zjištění, že nesmrtelnost neexistuje. A že ti, o kterých jste si mysleli, že tu budou navždy, najednou odcházejí v rozkvětu svých sil. Přišli jsme o Lennonův talent, o jeho budoucnost,“ říká jedna z fanynek  o smrti Johna Lennona, který byl zavražděn 8. prosince 1980 nedaleko svého newyorského bytu.

V Liverpoolu se dnes chystá shromáždění několika set lidí u Lennonova pomníku, který byl odhalen 9. října, kdy by bylo bývalo tomuto hudebníkovi 70 let. Ve čtvrtek v Liverpoolu uspořádají na Lennonovu počest koncert jeho přátelé a umělci, kteří s ním spolupracovali. Zazní i skladba jeho první skupiny The Quarrymen.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

„Dnes, v tento bolestný výroční den, vás prosím, abyste se ke mně připojili a v lásce a úctě vzdali Johnovi poctu,“ napsala v poselství na internetu vdova po Johnu Lennonovi Yoko Ono.

V New Yorku se fanoušci jako každoročně shromáždí v části Central Parku pojmenované Strawberry Fields. Je naproti místu, kde duševně vyšinutý Mark David Chapman, tehdy pětadvacetiletý, Lennona zastřelil. Byl pak odsouzen na doživotí. Jeho žádosti o podmínečné propuštění byly už šestkrát zamítnuty.

V Santiagu de Chile se v předvečer výročí konala dražba, na níž se vojenská vesta, kterou Lennon nosil v roce 1966, prodala za 200 tisíc dolarů (3,6 milionu korun). Získalo ji muzeum módy chilské metropole.

Americký magazín Rolling Stones dnes na své internetové stránce zveřejnil dosud nepublikované výňatky z Lennonova posledního interview, poskytnutého tři dny před smrtí. Lennon v něm mimo jiné vyslovoval politování nad tím, že fanoušci a kritici chtějí „mrtvé hrdiny“.

„Chtějí mrtvé hrdiny, jako byl Sid Vicious (basista skupiny Sex Pistols, který zemřel v roce 1979) a James Dean (herec, jenž zemřel v roce 1955). Nemám žádný zájem na tom, být nějaký zasr… mrtvý hrdina, už na to nemysleme, už na to nemysleme,“ říká Lennon v rozhovoru vzrušeně. Nevylučuje ani možnost návratu na scénu, ale říká, že „je spousta času“.