Picasso jako umělec i kurátor působí opět v Curychu

Curych - Picasso sám sobě kurátorem je to, co činí z curyšské výstavy Pabla Picassa evropskou kulturní senzaci. Malíř totiž sám sestavil výjimečně rozsáhlou kolekci pro tamní galerii už v roce 1932. Až na počátku třicátých let však mohl poprvé vystavovat v muzeu. Bylo mu jedenapadesát let. Pro ostatní evropské pořadatele výstav byl příliš moderní. Ze své tvorby zvolil 225 obrazů, které považoval za nejlepší. Trvalo několik let, než curyšské muzeum získalo alespoň 70 z nich pro současnou expozici. Některá díla se však na veřejnosti objevují po mnoha letech poprvé.

„Jsou tu obrazy od samého začátku století až po třicátá léta,“ vysvětluje průvodkyně Maria Stahl. Muzeum má ve svých sbírkách i pozdější malířovy malby. Ty však do samotné výstavy nezařadilo. Jádro tvoří obrazy z Picassova modrého a růžového období, doplňují je ty, které maloval v kubistickém, klasicistním a surrealistickém směru.

Za prvních devět týdnů si výstavu prohlédlo přes 35.000 návštěvníků. K obrazům se smějí přiblížit jen na několik centimetrů. Výstava je natolik úspěšná a zajímavá, že se sem někteří vrací i po několikáté. Návštěvníci musí dodržovat jen základní bezpečnostní opatření, a muzeum přesto tvrdí, že se zlodějů nebojí. I když nikde nejsou vidět bezpečnostní zařízení, krádež je prý nemožná.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Picassova díla se prodávají za desítky milionů dolarů. Cenu obrazů, které jsou právě k vidění v Curychu, muzeum tají a potvrzuje pouze, že je astronomická. Až výstava na konci ledna skončí, vrátí se jednotlivá díla ke svým majitelům. Mnohá jsou ze soukromých sbírek a veřejnost je nebude mít možnost vidět možná i desítky let.

Pablo Picasso se narodil 25. října 1881 na jihu Španělska v Malaze. Během svého života vytvořil na ohromujících 22 tisíc uměleckých děl. Sbírky jeho umění čítají sochy, obrazy, keramiku, mozaiky, scénografická díla a grafický design. Asi nejvíce je s ním spojován kubismus, jehož vznik společně s Georgesem Braquem anticipoval. Kritici a teoretici umění o něm říkají, že byl nejvlivnějším umělcem 20. století a že neexistuje umělecký směr, který by jeho umění neovlivnilo. Zemřel 8. dubna 1973 ve Francii, kde převážnou část svého života žil.

  • Výstava Pabla Picassa v Curychu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2170/216990.jpg
  • Výstava Pabla Picassa v Curychu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2170/216991.jpg
  • Výstava Pabla Picassa v Curychu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2170/216988.jpg