Vánoční album Zuzany Lapčíkové - pokora místo zběsilosti

Praha – Sentimentální vánoční cédéčka zaplavují obvykle v adventním čase pulty obchodů. Komerčnosti se ale podle kritiky zcela vymyká album Zuzany Lapčíkové. Na albu Marija Panna přečistá vedle vánoční hravosti zaznívá i intimně komorní nálada. Moravské písně adventu a Vánoc z dílny Zuzany Lapčíkové reflektují snad všechny její dosud poznané hudební polohy – zpěvačka a cimbalistka s potěšením hledá ve vodách jazzových a mezi žánry.

„Odehrála řadu vánočních koncertů, ale ještě jsem nevydala vánoční desku, byl to dluh mé koncertní kariéry,“ vysvětlila Zuzana Lapčíková, co ji vedlo k vydání alba. Ohlasy na její nejnovější projekt jsou velmi pozivitní. Marija Panna přečistá je nadčasové album píše například v Hospodářských novinách kritik Tomáš Polívka, Lapčíkové se podle něho podařilo spojit dohromady interpretační sílu s pokorným přístupem. Luboš Stehlík v Harmonii oceňuje desku jako originálně zpracované pásmo starých moravských písní.

"Je těžké…

… se osobitě vyjádřit k tématu Vánoc, protože denně slýcháte obrovské množství vánoční hudby. Pro mě byl nejdůležitější duchovní rozměr, který ustupuje do pozadí v zběsilosti předvánočnío shonu." /Zuzana Lapčíková/

Rozhovor se Zuzanou Lapčíkovou (zdroj: ČT24)

Na nahrávce se setkávají adventní písně vybrané z barokních kancionálů i umělá tvorba s poetikou lidových, ústně tradovaných písní. „Její deska je naprosto výjimečná, takové vánoční album jsme ještě neslyšel,“ tvrdí Stehlík, „jako by propojovala svět hudby, své kořeny na Moravě, je tam slyšet hodně hudecké hudby a také jazzu.“

Kritika už léta obdivuje na Lapčíkové hudební kreativnost, způsob, jakým dokáže spojovat různé žánry a také muzikanty. Několik výjimečných projektů realizovala například s Hradišťanem a Jiřím Pavlicou. Spolupracovala také s Idou Kelarovou nebo jazzmanem Emilem Viklickým. Je stálou sběratelkou moravských lidových písní. „Vyzařuje úžasnou energii, s jakou jsem se setkal skutečně jenom velmi málo,“ dodává Stehlík.

Zuzana Lapčíková nahrává i se soubory z oblasti vážné hudby, jako je Státní filharmonie Brno, Pražská komorní filharmonie nebo soubor Virtuosi di Praga. Na albu vánočních písní ji doprovází její kvintet – sestava jazzových muzikantů v čele se slovenským pianistou Ondrejem Krajňákem.