Jeruzalém zachrání mimozemšťané nebo láska

Jeruzalém - Mladí autoři animovaných filmů se v soutěži nazvané Jeruzalém 2111 snažili najít vlastní vizi budoucnosti pro posvátné město tří náboženství Jeruzalém. Soutěž vypsaly izraelské úřady a město Jeruzalém poskytlo tvůrcům své letecké fotografie. V porotě zasedl producent snímku Avatar Jon Landau nebo režisér Wim Wenders, známý třeba snímkem Nebe nad Berlínem. Vítězství získal dvouminutový film kreslící nebe nad Jeruzalémem ode dneška za sto let, který nechává ve městě rozděleném konflikty zasáhnout návštěvníky z vesmíru.

„Můj film končí optimisticky. Měl by diváky přimět k zamyšlení, jestli vážně musíme čekat na mimozemšťany, až zvednou zdi, co nás dělí? Nebo bychom to měli udělat sami?“ komentoval svůj výtvor s názvem Secular Quarter David Gidali.

Prvky science-fiction pronikly i do dalších snímků. Společnou mají starost o město tradičně přezdívané „zřítelnice božího oka“.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

„Doufáme, že se z Jeruzaléma nestane neobydlené muzeum. To by bylo nejhorší řešení – uzavřít ho velkým skleněným poklopem. Doufáme, že se ta tři náboženství naučí jedno druhé snášet,“ řekl tvůrce snímku Reopening Paz Edry.

„V těch filmech je spousta nápadů, nejsou hloupé. Je v nich pesimismus, ale stejně tak jsou i optimistické. Ptají se, kde jsme teď, jaká je naše budoucnost a jaká je budoucnost Jeruzaléma,“ shrnul iniciátor soutěže Pepe Alalu, radní Jeruzaléma.

Jestli se Jeruzalém změní v čistě arabské město, jak naznačuje jeden ze soutěžních snímků, nebo v něm zavládne pokojné soužití mezi náboženstvími, ukáže teprve budoucnost. Jen není jasné, jestli to bude už za sto let.