Praha rozděluje jednoleté kulturní granty

Praha - Praha pravděpodobně rozdělí do konce ledna jednoleté kulturní granty za více než 68 milionů korun. Návrh, který vypracovala grantová komise, dnes schválil kulturní výbor zastupitelstva hlavního města. Rozdělení grantů musí ještě odsouhlasit rada a zastupitelstvo. Podle návrhu by měla dotaci dostat například divadla Bez Zábradlí, Ungelt nebo Strašnické. Nejvíce peněz zřejmě obdrží Centrum současného umění DOX, a to 4,5 milionu korun.

„Ano, výbor dnes doporučil jednoleté granty ke schválení zastupitelstvu a radě,“ potvrdil předseda kulturního výboru Zastupitelstva hl. m. Prahy Ondřej Pecha (ODS). Výše rozdělených grantů se výrazně liší. Některé amatérské soubory dostanou příspěvek v řádu tisíců korun, profesionální scény obdrží statisícové nebo milionové částky.

Například 2,3 milionu korun by měl dostat alternativní mezinárodní divadelní soubor Farma v jeskyni. S grantem pravděpodobně bude moci počítat také festival o lidských právech Jeden svět, divadelní přehlídka 4+4 dny v pohybu nebo Muzeum a archiv populární hudby. Uspělo také divadlo Ježek a Čížek, které pomáhá lidem bez domova, nebo podobný soubor - Rozkoš bez rizika, který pomáhá prostitutkám.

Rozhovor s Ondřejem Pechou a komentář Petra Fischera (zdroj: ČT24)

Neuspěly naopak Letní shakespearovské slavnosti, jehož pořadatelé po městu chtěli téměř pět milionů korun. Podle grantové komise projekt funguje na ryze komerční bázi. „Podpora z veřejných prostředků se tak jeví jako velmi problematická,“ uvedli její členové. Projekt přitom v minulých letech obdržel od Prahy opakovaně příspěvky, loni dostal podporu formou partnerství.

Materiálem se bude ještě zabývat rada, která může schválit udělení grantů do 200 tisíc korun. O vyšších částkách musí rozhodnout zastupitelé.

Kulturní výbor dnes projednával také udělením víceletých grantů na léta 2012 až 2015. Rozhodnutí ale jeho členové odložili na další zasedání, aby se mohli lépe seznámit s některými návrhy.

„Rozdělujeme celkově 230 milionů, v tom jsou granty víceleté i jednoroční. Po velkých diskusích a po úpravě grantového systému, a to i na žádost subjektů, které granty, čerpají, rozhodujeme o víceletých grantech s ročním předstihem. V současnosti tedy máme na stole žádosti několika subjektů o víceleté granty až na rok 2012, ne na letošek, letos žadatelé čerpají už dříve schválené žádosti. Proto jsme si také mohli dovolit odložit víceleté granty na příští výbor,“ vysvětlil Pecha. 

4+4 dny v pohybu 2010
Zdroj: ČT24/4+4 dny v pohybu