Ventur jako Warhol, ale po 45 letech

Praha - Kdysi slavné hvězdy filmových portrétů Andyho Warhola si opět stouply před kameru. Newyorský umělec Conrad Ventur po nich pátral po celých Spojených státech. Výsledek jeho práce teď můžete posoudit v pražské Galerii Fotograf. Andy Warhol si své modely hýčkal a umělecky s nimi experimentoval, oni se zas pro změnu vyhřívali v jeho slávě a auře revolučního umělce. Výstava potrvá do 28. ledna.

„To nebyly hvězdy populární scény, to byly hvězdy undergroundu, které se tam formovaly. Jsou to lidé různého zaměření, od spisovatelů, režisérů až po herečky,“ upozornila kurátorka výstavy Edith Jeřábková.

Každá hvězda ale nakonec vyhasne, a tak i Warholovy hvězdy se časem stáhly do ústraní. Znovu je najít a získat si jejich důvěru, nebylo snadné. Někteří zmizeli takřka beze stopy, jiní zase přísně střežili své soukromí.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

„S některými jsem si musel e-mailovat skoro rok, abych si získal jejich důvěru. Dávám těm lidem vlastně druhou šanci se prezentovat. Ukázat se v jiném světle, ukázat, kým jsou teď, v této době. Máme sklon k tomu, vnímat kulturní události jako něco historického, dívat se na ně s nostalgií. To já si nemyslím, pracuji s nimi dál a ukazuji, že se na ně můžeme dívat i jinak,“ řekl pro ČT24 Conrad Ventur.

Ventur s projektem začal v roce 2009. Jeho předchůdcem nebyl nikdo menší než Andy Warhol a jeho slavné Screen testy (Screen Tests), které byly původně prvními portréty provedenými ve filmovém médiu. Většina z nich byla natočena ve Factory mezi lety 1964 –66. Conrad se rozhodl použít tuto fámou zatíženou látku pro svůj remake, který uskutečňuje opět prostým způsobem – zachovává původní formát – délku, základní kompozici, světlo, zpožděný playback, přirozený vztah mezi portétovaným a autorem a samozřejmě autenticitu portrétovaných osobností tehdejšího hvězdného nebe (Billy Name, Bibbe Hansen, Ivy Nicholson, Ultraviolet, Jonas Mekas, Mario Montez, Sally Kirkland, Penelope Palmer, Mary Woronov, Taylor Mead), uvedla Jeřábková.

„Tato současná perspektiva aktivně pohlíží na minulost a jako Warhol i Conrad zachovává kritický pohled na svět celebrit. Jeho Screen testy přinášejí nejen nové psychologické portréty Warholových superstars, které neztrácejí ani po letech svou auru, ale i jejich vlastní dvojí zkušenost z natáčení a novou zkušenost současného autora z provedení uměleckého gesta starého 45 let,“ upřesnila kurátorka.

Screen Tests Conrada Ventura míří v dubnu do jedné z nejprestižnějších galerií na světě – Muzea moderního umění v New Yorku, tentokrát ale nebudou portrétovány tváře bývalých hvězd, ale stovek obyčejných Američanů.

Conrad Ventur

žije v New Yorku a částečně v Paříži, vystudoval v Londýně Goldsmiths College. Byl zastoupen například na skupinových výstavách Greater New York, Quintennial v MoMA PS1 v New Yorku nebo Against Gravity: Will to Power v ICA v Londýně a sólově se prezentoval v The Andy Warhol Museum v Pittsburghu, v Rokeby v Londýně nebo v Momenta Art v New Yorku. V roce 2004 založil umělecký časopis Useless, který vychází dvakrát do roka.

  • Conrad Ventur na své výstavě Screen Tests Revisited v Galerii Fotograf autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2227/222683.jpg
  • Z výstavy Conrada Ventura Screen Tests Revisited v Galerii Fotograf autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2227/222680.jpg
  • Z výstavy Conrada Ventura Screen Tests Revisited v Galerii Fotograf autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2227/222675.jpg