Iluminace je opět k vidění - po tři dny zdarma

Kutná Hora – Unikátní středověkou iluminaci získali na konci roku 2009 v Londýně zástupci Galerie Středočeského kraje, v níž byla také poprvé v prosinci téhož roku vystavena. Prohlédnout si vzácnou kulturní památku znovu, navíc zdarma, mají návštěvníci opět od 14. do 16. ledna. GASK třídenním zpřístupněním miniatury oslavuje první výročí jejího zakoupení.

Dětským návštěvníkům GASK nabídne o víkendu 15. a 16. ledna speciální program v dětském koutku zaměřeném právě na iluminaci. Děti si budou moci například vyzkoušet psaní a kreslení husím brkem nebo si vytvořit vlastní malou knížku obrázků a písmen či složit skládačku vzácné památky.

Po skončení krátké expozice bude kutnohorská iluminace uložena zpět do depozitu galerie. V roce 2012 se stane součástí rozsáhlé výpravné výstavy věnované Jagelloncům, kterou GASK připravuje ve spolupráci s kurátorem Jiřím Fajtem.

O osudu pergamenového úvodního listu není mnoho známo. Ví se, že byl druhotně vyříznut z dnes již neznámé chorální knihy a v roce 1920 se ocitl v soukromé vídeňské sbírce. Devět let na to byl černobíle reprodukován v odborné literatuře, po dlouhé době se pak objevil v londýnském aukčním domě, kde ho GASK zakoupila.

Kromě středověké miniatury si mohou návštěvníci kutnohorské galerie prohlédnout stálou expozici Sbírka 123, do 28. února pak výstavy Andy Warhol, Lucas Cranach: Nebezpečné vztahy a Alfons Mucha: Tváře. Nově GASK nabízí vstup na expozice každé úterý za symbolickou jednu korunu.

Kutnohorská iluminace
Zdroj: ČT24/GASK