Léto v Hradci: méně festivalů - méně hluku

Hradec Králové – Letní festivaly lákají do Hradce Králové každý rok tisíce lidí z Česka i z ciziny. Lidé z okolí festivalového areálu ale z akcí vůbec radost nemají a stěžují si na nadměrný hluk. Jejich stížnosti reflektuje dohoda, kterou s nájemcem festivalového parku uzavřeli zástupci hradeckého magistrátu: hudební produkce v areálu letiště bude částečně omezena. Změny se dotknou například srpnového Hip Hop Kempu.

Na hluk z festivalových pódií si nejvíce stěžují lidé z hradeckých čtvrtí Rusek a Pouchov a z nedalekých Předměřic nad Labem. „V loňském roce jsme měřili tři festivaly, na všech byly překročeny limity,“ uvedl náměstek ředitele Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Lubomír Píša.

Magistrát ale o festivaly přijít nechce a z Hradce nechtějí odejít ani provozovatelé Festivalparku, který se nachází na letišti vlastněném městem. Sami proto přišli s návrhem, že festivalových akcí ubude. „Aby tu areál mohl být a my mohli dělat akce, museli bychom odmítnout pět velkých českých festivalů. Pro nás jsou důležité dva – Hip Hop Kemp a Rock for People,“ doplnil provozní ředitel Festivalparku Milliel Navrátil.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Rock for People se omezení nedotknou, Hip Hop Kempu ano

Rock for People, který se letos koná od 2. do 5. července, letos kvůli hluku omezen nebude, Hip Hop Kempu se ale nová pravidla dotknou. Festival se uskuteční od 18. do 21. srpna, venkovní produkce ale v případě, že další den bude pracovní, skončí už v jedenáct hodin večer. Další program se pak přesune do prostor bývalých hangárů, které jsou uzavřeny. „Hledali jsme kompromis a našli jsme ho v úpravě produkce ve večerních hodinách,“ dodala k dohodě mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková.

V minulých letech se ve Festivalparku ještě konaly festivaly Summer of Love a Pleasure Island. „Šlo o jednodenní festivaly, kde hudba hrála celou noc, což bylo neúnosné. Letos tyto festivaly nebudou,“ upozornil náměstek radnice Martin Soukup.

Provozovatelé areálu se snaží hluk z hudebních produkcí zmírnit. V areálu vybudovali protihlukový val s palisádou a vysázeli pás zeleně. Lidé, kteří bydlí v blízkosti festivalového areálu, budou ale požadovat, aby hygienici v měření hluku pokračovali i letos v létě.

  • Rock for People 2009 autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/981/98083.jpg
  • Festivalpark v Hradci Králové zdroj: Stránky Festivalparku http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2314/231343.jpg