Filmy ve Zlíně posoudí Hřebejk nebo Miklínová

Zlín - V hlavní porotě 51. ročníku filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně zsedne režisér Jan Hřebejk. Členem poroty mezinárodní soutěže režisérských debutů bude bulharský herec Ivan Barnev, jehož český divák zná především z filmu Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále. Do poroty pro animovaný film zasedne významná česká výtvarnice a ilustrátorka Galina Miklínová.

Letošní 51. ročník se ve Zlíně koná od 29. května do 5. června. Věnovat se bude italské kinematografii, 110. výročí narození Walta Disneyho i 75. výročí vzniku zlínských filmových ateliérů, založených Janem Antonínem Baťou jako studio reklamních snímků obuvnického koncernu Baťa.

K nejvýznamnějším novinkám přehlídky patří upravený název festivalu - Zlín Film Festival - Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně, nové logo i celkový design. Novým střediskem festivalu se stane zlínské Kongresové centrum z dílny architektky Evy Jiřičné.

"Půjde o první ročník uskutečněný po jubilejním zlatém 50. festivalu. Jím byla ukončena ta část neuvěřitelně dobrodružné historie, v níž se ze zlínské přehlídky domácí tvorby pod hlavičkou Československého státního filmu stala akce mezinárodního věhlasu, úspěšně fungující i v nových tržních poměrech," vysvětlil muvčí festivalu Martin Pášma.

Zlín Film Festival
Zdroj: ČT24/Zlín Film Festival