Hudební Andělé bilancují i na ČT

Praha – Dnes večer se podvacáté rozdávají Ceny Anděl udělované Akademií populární hudby. Ceremoniál kulatého ročníku vysílá Česká televize v přímém přenosu od 21:00 na ČT1 (sledovat je budete moci i na webu ČT24). Jubilejní ročník „českých cen Grammy“ je spojen s rekapitulací dvaceti let populární hudby u nás. Mimořádný pořad Ceny Anděl 2010 - Dvacetiletí budou moci diváci České televize také sledovat živě – od 22:55 opět na prvním programu.

Slavnostním večerem provedou loňští vítězové Cen Anděl v kategorii zpěvačka a zpěvák – Ewa Farna a Tomáš Klus. Kategorie jsou stejné jako loni, vyhlášen bude nejlepší zpěvák, zpěvačka, skupina, album, skladba, objev a videoklip. Tradičně bude uveden nový člen Síně slávy a pořadatelé prozradí název nejprodávanějšího alba roku 2010. Součástí ceremoniálu jubilejního ročníku bude také vyhlášení nejlepších interpretů posledního dvacetiletí a nejlepšího tuzemského alba vydaného za posledních dvacet let.

Všední den pro vyhlášení výsledků vybrali pořadatelé vzhledem k zaneprázdněnosti umělců o víkendech. Hlasování akademiků je dvoukolové. V prvním kole přes tři čtvrtiny ze 112 akademiků vybraly nominované umělce, vítěze určí stejně jako loni hlasování akademiků v přímém přenosu. V porotě zasednou i někteří hudební kolegové nominovaných, tedy ti, kteří loni nevydali album, například Lenka Filipová, Tonya Graves, Marta Jandová nebo Kryštof Michal.

Akademie rozdá hudební Ceny Anděl (zdroj: ČT24)

Součástí Cen Anděl budou i žánrové kategorie, v nichž hlasují odborní porotci. Žánrové ceny budu předány v pražské Incheba Areně 23. února odpoledne před zahájením jubilejního, dvacátého večera cen Anděl. Záznam z předávání těchto ocenění uvede ČT2 v pátek 25. února v 18:00.

Podle názorů některých hudebních odborníků měli akademici s výběrem nominovaných umělců problém. „Loni vyšlo málo nosičů a výrazně méně zajímavých desek,“ vysvětlil hudební publicista Petr Korál. Nejvíce nominací získala skupina Nightwork, kterou členové Akademie populární hudby nominovali v kategoriích skupina roku, album roku, skladba roku a videoklip roku. Tři nominace získal písničkář Xindl X, po dvou mají Toxique, David Koller a Hana Hegerová. Přehled všech nominací, včetně žánrových, najdete v příloze.

Ceny Anděl
Zdroj: ČT24/Akademie populární hudby