Pomodlete se před svatým Karlem Gottem

Praha – Sdružení Depresivní děti touží po penězích otevřelo obchod s duchovnem. Jejich Reliquiarum je výtvarně-sociálně-divadelně-duchovním happeningem, jehož hlavními tématy jsou duchovno a komerce v dnešní společnosti. V tomto svatostánku se tak můžete pomodlit před svatou Jiřinou Bohdalovou či svatým Karlem Gottem. „Ve středověku byly populární třeba svatá Kateřina nebo svatá Barbora, to už by lidi dneska asi netáhlo. Tak jsme se rozhodli vzít ty svaté spíš z idolů. Třeba svatá Saskia Burešová je patronkou všech krásně upravených žen,“ vysvětluje Martin Falář, předseda Depresivních dětí.

Reliquiarum vychází ze středověkého konceptu svatých přímluvců a patronů, kteří poskytovali pomoc a podporu svým věrným. V dnešní společnosti však podle Depresivních dětí tato magická zbožnost již téměř vymizela. Reliquiarum se snaží ji rekonstruovat vytvořením „Svatého vojska“ současných významných osobností, které mohou sloužit svým životem či dílem za příklad dnešní populaci. Kandidáty na svaté vybírala veřejnost na internetových stránkách, z nominovaných bylo vybráno 130 nejvýznamnějších osob.

V mystickém butiku, v němž je v současné době umístěno 75 ostatků vybraných osobností, získají zájemci příležitost přiblížit se svým idolům, meditovat nad jejich ostatky, získat část jejich zázračné moci. Relikvie jsou různorodé. „Co se týče třeba Josefa Fritzla, myslím, že jsme získali několik květin z jeho zahrádky, pod kterou se odehrával život jeho rodiny. Teď jsme zase velice obtížně získali dvě relikvie sv. Usámy bin Ládina. Obě souvisí s jeho utajovaným životem a s jeho smrtí. To byl takový náš husarský kousek,“ popisuje herec z Depresivních dětí Jiří Ratajík.

Reliqiarum - dotkněte se hvězd (zdroj: ČT24)

Projekt byl úspěšně uveden např. na Festivalu evropských regionů v Hradci Králové, na festivalu Divadlo v Plzni či na Next Wave/Nová vlna, kde rovněž obdržel poctu festivalu „Projekt roku“. Výstavní verze Reliquiara je i součástí české sekce mezinárodní výstavy Pražské Quadriennale.