Epochální výlet pana Třísky aneb Rusko českýma očima

Praha – Venkovský učitel, lidový muzikant a nadšený amatérský filmař Jaroslav Tříska se v přestrojení za kosmonauta vydává na cestu Transsibiřskou magistrálou, po stopách svého dědečka, který zde v letech 1914-1920 bojoval jako československý legionář. Cílem této často trnité cesty je bližší poznání Ruska a jeho lidu. Jak takové dobrodružné putování probíhá, napoví humoristický cestopis režiséra Filipa Remundy s názvem Epochální výlet pana Třísky do Ruska, jenž odvysílá Česká televize dnes od 20:05 hod. na programu ČT2.

V souvislosti s Ruskem Evropa žasne nad nikdy neobjasněnými vraždami novinářů, korupcí a lokálními válkami. Autoři filmu se snaží zmapovat postoje obyvatel největší země světa a přiblížit současné Rusko. Průvodcem vesmírem postsovětského Ruska se stává svérázný učitel, jehož v kostymérně obléknou do teplákové soupravy ruských kosmonautů, na helmu mu umístí videokameru, a z obyčejného smrtelníka se tak zrodí kinook - průzkumník. Jeho ironické přestrojení pomáhá jinak nekonfliktnímu učiteli pokládat provokativní otázky.

Jaroslav Tříska před několika lety našel deník svého dědečka, Josefa Třísky, legionáře, jenž strávil první světovou i občanskou válku v Rusku a v roce 1920 se po šesti letech navrátil zpátky do rodné vsi. Jeho vnuk nyní bere dědův deník do batohu a vydává se na svou životní výpravu, jejíž trasa je vedena přesně ve stopách putování děda-legionáře po ose Praha-Moskva-Jekatěrinburg-Krasnojarsk-Čita-Vladivostok. Malá odbočka na trase nás zavádí až na hranici s Čínou, do města Krasnokamensk, kde Moskva rok a půl věznila svého neznámějšího vězně, oligarchu Chodorkovského. Tříska se tak skoro na konci světa setkává se zakladateli dříve tzv. „uzavřeného města“.

Rozhovor s Jaroslavem Třískou (zdroj: ČT24)

Oči navrch helmy

Režisér Filip Remunda

„Film vznikal bez scénáře, hybatelem děje jsou náhodná setkání: opilí vojáci, unavená průvodkyně, zlatá mládež, striptérky v nočním klubu, babuška ze sibiřské vesnice, ale i novináři a vysocí úředníci. Všichni čelí otázkám o KGB, Čečensku a občanských svobodách v Putinově Rusku.“

Putování je jednak zadostiučiněním jeho osobního pátrání po osudech předka, a současně zprostředkováním pohledu na ruskou situaci českýma očima. Patos a podřízenost osudu tak střídá humor, ironie a sarkasmus. Film kombinuje důkladně komponované záběry se záběry kamery připojené k helmě Jaroslava Třísky, kopírující subjektivní pohled hlavního hrdiny. Kameraman Jakub Halousek se rozhodl použít HD kameru s vysokým rozlišením a optikou s nízkou hloubkou ostrosti. Štáb byl celkem tři dny zadržován nejprve ukrajinskými a posléze ruskými celníky. Takto drahou techniku prý ve třetí vozové třídě ještě nikdo nehlásil k celnímu řízení. Komplikací při natáčení i mrazy dosahující až minus 40 stupňů. „Bylo to obtížné, ale některé záběry byly působivé, například jízda na psím spřežení,“ popisuje záběry pořízené z kamery na helmě protagonista filmu Jaroslav Tříska.

Partnerství jako bonus

Na konci natáčení se navíc Jaroslavu Třískovi podařilo uzavřít partnerství Vladivostoku se západočeským Očihovem, vesnicí o 360 duších. Na křižníku Tichooceánské flotily Ruské federace je za doprovodu vojenského dechového orchestru vztyčen obecní prapor na počest legionáře Třísky a družby mezi malou českou obcí a ruským „východním hlavním městem“. Epochální výlet pana Třísky do Ruska odvysílá ČT2 dnes od 20:05 hod.

Filip Remunda (*1973) vystudoval pražskou FAMU, katedru dokumentární tvorby, v dílně Karla Vachka. Je spoluzakladatelem Institutu dokumentárního filmu, který pomáhá prosazení českého filmu v zahraničí. Za film Obec B získal cenu na MFF Karlovy Vary a řadě dalších festivalů v Evropě a USA. Do širšího povědomí veřejnosti se vryl spolu s Vítem Klusákem kultovní kontroverzní filmovou reality show o fiktivním hypermarketu Český sen. Je držitelem Ceny Pavla Kouteckého, udělovanou za osobitý dokumentaristický počin, za film Pulec, králík a Duch svatý. Za dokumentární komedii - o radaru, který nebyl - Český mír získal spolu s Vítem Klusákem Cenu filmových kritiků a teoretiků za nejlepší dokument v rámci soutěže Český lev a hlavní cenu na Mezinárodním festivalu dokumentů DMZ v Jižní Koreji. Festival se koná ve městě Puju, které leží v demilitarizovaném pásmu blízko 38. rovnoběžky.

  • Putování Jaroslava Třísky zdroj: Česká televize http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2452/245143.jpg
  • Filip Remunda zdroj: Česká televize http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2452/245154.jpg