Recenze: Boris Hlavica / Images of Australia

Zcela nové jméno pro pravidelného pražského návštěvníka výstavních síní – Boris Hlavica je ročník 1950, narozený v Brně. V deseti letech mu učarovala černobílá fotografie a tento svůj zájem už nikdy neopustil. První dojem z představené expozice v pražském Paláci kritiků se podobá tak trochu pocitům, které jsme mívali při listování v propašovaných číslech National Geographic Magazine. Zajímavé krajinné celky, struktura pouštní přírody, nezvyklá a přitom vábivá barevnost, nezvyklost, atraktivita témat…

Pozvolná, pečlivější prohlídka však diváka přinutí sledovat autorovo zaujetí a zprvu skryté počítačové manipulování obrazem. Hlavicova posedlost krajinou (a lidmi) Nového Jižního Walesu je očividná a touha zprostředkovat vlastní citový a estetický dojem vede k oné manipulaci, která je však ve většině případů něžná, vtipná, násobící a možná i nečekaná. Přijímáme tak nakonec autorovo tvrzení o jedinečnosti místa, krajiny, obyvatel a přírody i dovětek, že se mu staly inspirací a posláním na celý život.

Barevné tisky, ke kterým bychom mohli mít profesní výhrady, zde dokonale předávají hru struktur, barevnou texturu, světelná kouzla způsobem, který přijmeme. Možná ne zprvu s nadšením, ale postupně se utvrzujeme v tom, že jde o dobře zvolený komunikační materiál.

Milostné vyznání brněnsko-australského  autora je unikátním projektem. Logicky nesrovnatelným s ničím, co můžeme v Praze dnes vidět. Kam na to ta paní Čiháková-Noshiro (řídí galerii) chodí?

Boris Hlavica (* 1950)– v šedesátém osmém emigroval do Austrálie, kde v roce 1971 získal občanství. V Melbourne studoval fotografii na Královském technologickém institutu, studia uzavřel v roce 1983. Prvních čtrnáct let svého pobytu se živil jako fotograf na Úřadu práce v Melbourne, posléze prošel řadou soukromých komerčních fotografických studií, od roku 1989 vedl vlastní ateliér. Mnohaletý pohyb vnitrozemím Austrálie podpořil jeho fanatickou lásku k zdejší krajině, takže od roku 2003 provozuje svoji praxi v městečku Broken Hill.

Boris Hlavica - Belonging before / Patřilo předtím (Images of Australia); kde: Galerie kritiků, Palác Adria 1. patro, Praha;, kdy: otevřeno denně mimo pondělí 11.00-18.00, výstava potrvá do 30. 4. 2011.

  • Boris Hlavica / Back Tracks zdroj: Galerie kritiků / archiv autora http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2460/245930.jpg
  • Forografie Borise Hlavici zdroj: Galerie kritiků / archiv autora http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2460/245929.jpg