Recenze: Zkus mě rozesmát je překlad nechtěně ironický

Praha - Další snímek z řady amerických romantických komedií, které neurazí ani neohromí, s názvem Just Go With It (v českém překladu jako Zkus mě rozesmát) vstupuje do české distribuce. Vztahová komedie o hledání partnera je postavena na vršení různých komických situací, které vyprovokuje prvopočáteční lež, a na sympatických hlavních představitelích Jennifer Aniston a Adamovi Sandlerovi, kterým sekunduje debutující modelka Brooklyn Decker a mdle přihrává i Nicole Kidman.

Film je vypracován jako divácká tutovka od výběru herců přes gradující vršení situací, které může přinést „jen život sám“, prázdninové prostředí, kdy o romantickou chvíli není nouze, až po očekávaný konec. Režisér Dennis Dugan obsadil svého oblíbeného herce Adama Sandlera do role plastického chirurga, který balí holky na to, že je ženatý. Když ale narazí na tu, jež se zdá býti tou pravou (Brooklyn Decker), přestane jeho finta fungovat. Místo toho, aby se přiznal, že je svobodný, přesvědčí svoji kolegyni (Jennifer Aniston), aby sehráli dokonalý rozvod. Že dokonalý plán zaznamená neočekávané trhliny, je nabíledni, zvláště, když se do toho zamíchají i bezprostřední děti loajální asistentky.

Snímek postavený na Sandlerovi zachraňuje Jennifer Aniston, která zde dokonale zúročila všechna svá dřívější komediální angažmá. Postavě propůjčila šarm a nadhled, který zaručuje, že její Katherine zůstává za každých okolností sympatická a divák (nebo lépe, divačky) může jít s ní, až do konce. Sandler ze své škatulky průměrného sympaťáka s menšími, ale omluvitelnými poklesky nijak nevybočuje. Rovněž tak celý film nevybočuje z průměrnosti, i když asi právě tato neurážející průměrnost nachází odezvu v širokém spektru publika.

Přes negativní zahraniční kritiky, podle kterých je film plný protivných narcisů říkajících a dělajících hloupé a často kruté věci, aby tak dosáhli humoru co nejjednodušší cestou, se lidé na snímek hrnou. A i když jeden z nespokojených kritiků prohlásil: „Pokud by tuhle komedii hráli na palubě letadla, požádal bych o padák,“ dá se předpokládat, že i v tuzemských kinech se najde dost takových, kteří ji boudou považovat za „velmi vtipnou romantickou komedii, která, i přes předvídatelný děj, bude mít pro diváky dostatek šťávy a sex-appealu.“ Záleží jen na tom, co od návštěvy kina očekáváme. Přesto si myslím, že zkusit nás rozesmát dá filmu značnou fušku.