Soname Yangchen zazpívá hlasem Tibetu

Praha – Soname Yangchen, nazývaná kulturní velvyslankyní a hlasem Tibetu, zazpívá dnes večer v pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora. Tibeťanku, která žije především v Londýně, objevil pro hudební svět bývalý člen Sex Pistols na svatební oslavě, kde Soname zpívala novomanželům. Od té doby vystupovala na předních světových scénách, včetně Royal Opera House v Londýně nebo Carnegie Hall v New Yorku. Ve své hudbě se ale stále vrací domů – za tibetskou přírodou a harmonií.

"Spirituální pocit je všude stejný. Nevadilo by mi vystupovat ani v muslimské mešitě, kdekoli, o tom to není. To my, lidé, jsme se naučili věci tak škatulkovat. Ale spiritualita je jako hora, nehýbe se. Tak to cítím." /Soname Yangchen/

„Soname Yangchen představuje tradiční tibetskou hudbu, zejména folklorní. A je to hudba dodnes živá,“ podotýká tibetoložka Zuzana Ondomišiová. Svou hudbu Soname kombinuje i s moderními rytmy. Nechává ji znít v přirozeném venkovním prostředí i pod střechami svatostánků. Přenáší tak tradiční pasteveckou hudbu do kostelů a chrámů. U Salvátora v Praze zahájí své evropské turné.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Svými vystoupeními reprezentuje Yangchen po celém světě tibetskou kulturu a bojuje proti čínské okupaci své rodné země. Z Tibetu, kde si z ní jedna čínská rodina udělala otroka, uprchla jako sotva šestnáctiletá – riskantním přechodem přes Himaláje do Indie. „Když jsem se dostala do Indie, žila jsem pořád v bídě. Někdy jsem nejedla celý týden,“ vzpomíná Yangchen. „Až pak mě potkal jeden Francouz a pomohl mi dostat se do Evropy.“ Tady pak začala její pěvecká dráha. O své cestě za svobodou napsala Yangchen i knihu nazvanou Child of Tibet.