Osvobození Chebu Američany na filmovém pásu

Cheb - Amatérský historik Luděk Matějček zrealizoval film o dobytí města Chebu americkou armádou v roce 1945. Ve filmu jsou použity záběry amerických válečných kameramanů a přímých účastníků bojů. Lidi nejvíce zajímají hlavně záběry z míst, která je dodnes možné poznat. Domy v ulici K nemocnici, kde před šestašedesáti lety američtí vojáci hlídali německé zajatce, dodnes stojí. Rodilý Cheban pozná také třeba Hwiezdoslavovo náměstí, kde se v listopadu 1945 loučily americké jednotky před odchodem z České republiky.

„Bylo to hodně složité, protože každý obrázek měl jiný rozměr. Dělalo se to asi tak od ledna. Je tam i film, který si natočila 97. divize, která Cheb dobývala a točili ho její příslušníci,“ informoval střihač a režisér Milan Daněk.

Ve filmu jsou mimo jiné použity záběry z archivu České televize. Většinu materiálu ale dodali Američané. Jejich pravidelné kontakty s vedením města začaly po roce 1990, kdy se obnovily výroční oslavy dobytí Chebu americkou armádou. „Část z filmových záběrů dokumentujících pohyb americké armády v závěru II. světové války na území západních a jižních Čech, které byly uloženy v americkém národním archivu, uvedl u nás ve známost v roce 2005 tamní archivář William T. Murphy,“ informoval autor scénáře a producent Luděk Matějček.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Ve filmu je možné vidět také co II. světové válce předcházelo, například vítání Adolfa Hitlera v roce 1938 na náměstí sudetskými Němci. K vidění jsou i záběry z bombardování Chebu spojeneckým letectvem v dubnu 45. Americký válečný kameraman také zdokumentoval atmosféru v zajateckém táboře na kraji města, těsně po válce jím prošlo na 50 tisíc německých vojáků i civilistů.

Film je možné po předcházející domluvě zhlédnout v Městském muzeu Cheb.