V Cannes se o palmu ucházel Strom života

Cannes - Strom života, jeden z favoritů na některé z nejvyšších palmových ocenění, prošel v pondělí diváckým testem v Cannes. Snímek, v němž michodem zazní část skladby Vltava Bedřicha Smetany, natočil americký režisér Terrence Malick, na festivalu ho představil Brad Pitt, který ve filmu hrál a zároveň byl spoluproducentem. Reakce na světovou premiéru Stromu života byla smíšená - ozývaly se hlasy nadšené i zklamané.

Strom života se odehrává v 50. letech v Texasu, v rodině, která své tři syny vychovává v katolické víře. Drama o vlivu despotického otce (Brad Pitt) a v protikladu k němu chápavé a beze zbytku milující matky (Jessica Chastainová) na jejich syna (dospělého ho hraje Sean Penn) měl být v hlavní soutěži canneské přehlídky uveden už loni.

Terrence Malick (Zapadákov, Nebeské dny, Tenká červená linie) se ale rozhodl ho ještě předělat. Hrané sekvence ve filmu střídají přírodní a vesmírné scenérie, ale i animované vsuvky.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

V Cannes Strom života představil Brad Pitt, Malick zůstal věrný své pověsti plachého režiséra a před novináři se neukázal. Malickovu nepřítomnost Pitt obhajoval tím, že autor chce, aby za něho promlouvalo jeho dílo. Přirovnal ho k architektovi, který také s vyprojektovanou budovou nejde na trh.

Pitt prý nad přijetím role tvrdého otce chvíli váhal. „Ale měl jsem dojem, že příběh je významný,“ uvedl, co ho přesvědčilo nabídku přijmout. „Podle mě je to ve skutečnosti o životní cestě toho dítěte.“ Pitt, jenž je koproducentem snímku, také prozradil, že dává přednost podílení se na filmové tvorbě se silným emočním nábojem než s akční tématikou typu Mission: Impossible. Dodal, že sám má nejraději nekomerční film „s hloubkou“, především komedie.

Do české distribuce se zatím poslední film Terrence Malicka dostane 21. července. 

Brad Pitt na festivalu v Cannes 2011 při představování snímku Strom života
Zdroj: ČTK/AP/Jonathan Short