Místečko hledal Čechomor až v Americe

Praha - Na nahrávání nové desky skupiny Čechomor, která pod názvem Místečko vyjde 23. května, se podíleli i špičkoví zahraniční hudebníci. „Baví nás dělat různé zajímavé projekty a tohle je věc, která odpovídá naší chuti experimentovat,“ vysvětlil kytarista a zpěvák František Černý. „Navíc možnost pracovat s takovými hudebními veličinami nás pochopitelně velmi lákala a taková šance se neodmítá.“

Na albu, které se jmenuje stejně jako jedna z písní, zazní celkem třináct skladeb, které opět vycházejí z lidových námětů, jen s drobnými textovými či hudebními úpravami. Na desce jsou ale také víc než na předchozích zastoupeny ryze autorské skladby.

„Několik let jsme hromadili materiál na tuto desku písní, které měly podobné náměty, proto jsme je nezařadili na předchozí alba. Nová deska nám tak po textové stránce přijde velmi kvalitní, protože každý text je odjinud,“ prohlásil Černý.

Změnil se i zvuk nahrávky. Nový, svižný a tvrdší zvuk byl podle Holase záměrem kapely a je logickým vyústěním snahy o změnu ve vývoji vnímání jejich hudby. „Skladba Místečko se již hraje v českých rádiích a její pozitivní přijetí nás utvrzuje v tom, že jsme se vydali správným směrem,“ uvedl Holas.

Do Ameriky za změnou

Producentem alba částečně natáčeného ve Spojených státech je rodák z irského Dublinu žijící v New Yorku - skladatel, kytarista a producent Gerry Leonard, který se na nahrávce podílí i autorsky. Baskytary se chopil Tony Levin, muzikant, který hrál mimo jiné s Peterem Gabrielem nebo King Crimson. Za bicí nástroje a perkusy usedl Doug Yowell, hudebník z okolí Suzanne Vega. Ivan Tásler ze slovenské formace IMT Smile je autorem dvou skladeb včetně titulní, které na albu Místečko zároveň zpívá.

Na nové desce zpívají také Ewa Farna a Lenka Dusilová. Obě zpěvačky již s Čechomorem v minulosti spolupracovaly - Dusilová na albu Proměny a Farna na trilogii pověstí ze slezských, moravských a českých hradů a zámků. „Na desce se vyskytly písně, které si žádaly přítomnost žen. Nijak jsme nehledali a sáhli jsme k osvědčeným dámám,“ podotkl houslista a zpěvák Holas.

Pět skladeb jako zvukový inženýr míchal Kevin Keelen, který spolupracuje s kapelou U2 nebo zpěvačkou Kate Bushovou. „Od začátku naší práce na albu v Americe bylo jasné, že chceme, aby to bylo jiné než cokoliv, co jsme dělali předtím,“ dodal Holas.

Nové album pokřtí Čechomor 16. června na školní zahradě na pražském sídlišti Barrandov. V létě se Čechomor objeví na několika koncertech, například na Benátské noci v Malé Skále. Na srpnovou koncertní šňůru pak dorazí i producent Gerry Leonard, který si s Čechomorem zahraje na kytaru.

  • Čechomor / Místečko zdroj: Stránky skupiny Čechomor http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2559/255870.jpg
  • Houslista a zpěvák Karel Holas (vlevo) a kytarista a zpěvák František Černý představují album skupiny Čechomor Místečko autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2559/255867.jpg