Jan Hřebejk: Děti nespolknou všechno

Zlín – Na Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež se kromě maďarské a italské kinematografie oslavuje i výdrž porotců, kteří se podívají na to nejpodstatnější, co letošní 51. ročník nabízí. Jedním z nich je i Jan Hřebejk, na něj a jeho kolegy čeká hodnocení celkem 16 filmů. Podle Hřebejkových slov je hodnocení filmů náročné, s fyzickou prací se to ale samozřejmě srovnávat nedá: „Vsugerovat lidem, kteří tvrdě fyzicky pracují, že chodit do kina je příšerně těžká a nepříjemná práce, to bychom jim vsugerovali, že ty filmy jsou pitomý. A já věřím tomu, že ty filmy jsou dobrý, když je někdo vybral na největší festival pro děti a mládež,“ komentuje své porotcování Hřebejk.

Jediné, s čím se režisér při projekcích potýká, je únava: „Mám problém, že usínám. A to není dáno tím, jestli je ten film dobrý nebo špatný. Takže se budu snažit všechny filmy poctivě a v bdělém stavu absolvovat,“ slibuje Hřebejk. Porota chce také upozornit na snímky, které stojí za to vidět a které mohly publikum minout, protože na ně nebylo dostatečně upozorněno v distribuci.

„Kdo říká: “Ten film je opravdu pro děti,„ tak většinou tím chce říct nebo maskovat to, že ten film je blbej.“

Rozhovor s Janem Hřebejkem (zdroj: ČT24)

Porota dosud viděla dva filmy. Její členové ale nekonzultují po každé projekci. V plánu mají sejít se zhruba v polovině programu a udělat průběžné hodnocení. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout ve čtvrtek večer nebo v pátek ráno, kdy porotci zhlédnou poslední soutěžní film. „Přestože jsem dvacet let v oboru, tak mě ještě stále ty filmy baví a stále jsem filmovým fanouškem, protože to mě k filmu přivedlo,“ doplňuje Hřebejk.

„Filmy pro děti, pro ty nezkušené diváky, musí být dostatečně jednoduché, ale zároveň nemůžou být prostomyslné. Nemůžeme si říkat, že když jsou ty děti malinký, že všechno spolknou. To je blbost. Já se snažím k těm filmům přistupovat tak, že jsou určeny divákům.“

Filmový maraton potrvá ve Zlíně do neděle 5. června, slavnostní vyhlášení se uskuteční o den dříve - v sobotu 4. června v Kongresovém centru Zlín. V přímém přenosu ho zprostředkuje Česká televize, která jako hlavní mediální program také přispěla do programu festivalu. 1. června se například chystá Den dětí s ČT.

Nikol Moravcová ve filmu V peřině
Zdroj: ČT24/HCE