Miloš Kopecký nejen pro pamětníky

Neodolatelný svůdník, mazaný padouch, vtipný glosátor, protřelý stratég – vždy na úrovni a za obrovského aplausu diváků. Herec Miloš Kopecký vytvořil nekonečně mnoho verzí ničemů, záletníků a intrikánů. Česká televize připravila na červnová nedělní odpoledne v rámci cyklu Pro pamětníky čtyři filmové komedie, v nichž si Kopecký zahrál: Limonádový Joe aneb Koňská opera, Muž z prvního století, Tajemství hradu v Karpatech a Poslední leč Alfonse Karáska.

Je nebezpečně střízlivý. A nestojí o žádné Kidy. Westernovou parodii Limonádový Joe aneb Koňská opera (5. 6. ve 14:50) na rodokapsovou literaturu natočil Oldřich Lipský v roce 1964 podle divadelní hry (a také románu) Jiřího Brdečky.
Příběh o krásném, bezúhonném kovbojovi, který nepije, je vždycky upravený, jedná zdvořile a s úsměvem, především však hladce vítězí nad svými protivníky získal cenu na MFF v San Sebastianu. I českoslovenští diváci ale ocenili vtipné dialogy a herecké obsazení Karla Fialy, Rudolfa Deyla ml., Josefa Hlinozmaze, Karla Effy nebo Miloše Kopeckého. K úspěchu přispěly i dvě ženské představitelky - něžná Winnifred Olgy Schoberové a „arizonská pěnice“ Tornado Lou Květy Fialové.

Muž z prvního století (12. 6. ve 14:55) přinesl Miloši Kopeckému první titulní postavu, do té doby hrál jen menší a střední role. Satirická komedie vznikla opět v režii Oldřicha Lipského tři roky před Limonadovým Joem. Realizace filmu byla jednu chvíli nahnutá, protože uprostřed natáčení se do vesmíru vznesl Jurij Gagarin a jakákoliv satira se hned jevila v jiném světle. Děj komedie se odehrává v budoucnosti, v roce 508 po Sputniku. Do této doby se nedopatřením dostává muž z poloviny 20. století a jeho přízemní konzumní touhy se v době ideální společnosti jeví natolik podivné, že se ocitne na psychiatrické klinice. V komedii, která některé „výchovné momenty“ vyvažuje hereckým obsazením, si zahráli také Radovan Lukavský, Otomar Krejča, Vít Olmer nebo Lubomír Lipský.

Třetí červnovou neděli je na programu opět parodie, tentokrát na verneovské vědecko-fantastické romány. Hrůzostrašná komedie Tajemství hradu v Karpatech (19. 6. v 15:00) je inspirovaná stejnojmeným dílem Julese Vernea, ale doplněna o nové prvky, například „karpatský“ folklór. Ve filmu, jenž je třetí spoluprací tandemu Brdečka-Lipský (po snímcích Limonádový Joe a Adéla ještě nevečeřela), se v roce 1981 setkali Michal Dočolomanský jako hrabě Felix Teleke z Tölöke a Miloš Kopecký coby zlodušský baron Gorc z Gorců. Vynálezy, které na Gorcovu objednávku sestrojil šílený vědec Orfánik (Rudolf Hrušínský), jsou - pro zajímavost - dílem Jana Švankmajera.

Pamětnické setkávání s Milošem Kopeckým zakončí hudební komedie z roku 1987, která má závěr v názvu – Poslední leč Alfonse Karáska. Kopecký se v závěrečném díle volného cyklu objevuje v roli českého Casanovy, nestárnoucího svůdníka, který u příležitosti mysliveckého honu musí své intelektuální schopnosti dovršit netušeným fyzickým výkonem. Do dalších rolích obsadil Zdeněk Podskalský Jiřího Langmajera, Jiřinu Jiráskovou, Mirku Pleštilovou, Janu Paulovou nebo Petra Nárožného.

  • Karel Fiala a Olga Schoberová ve filmu Limonádový Joe zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2189/218849.jpg
  • Muž z prvního století zdroj: Filmexport http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2608/260789.jpg
  • Michal Dočolomanský a Jan Hartl ve filmu Tajemství hradu v Karpatech zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2608/260779.jpg
  • Jiří Langmajer, Jana Paulová a Miloš Kopecký v hudební komedii Poslední leč Alfonse Karáska zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2608/260774.jpg