Harryho Pottera čeká konečná bitva

Londýn - Tisíce fanoušků dnes nadšeně vítaly na Trafalgarském náměstí v Londýně hvězdy filmu Harry Potter a Relikvie smrti - část 2, které přicházely na světovou premiéru posledního snímku natočeného podle knih J. K. Rowlingové. Loučení s filmovou sérií přineslo slzy mezi fanoušky na náměstí i na tváři Rowlingové a jedné z hereckých hvězd, Emmy Watsonové.

Premiérové promítání bylo podle tradice na náměstí Leicester Square, ale červený koberec se k němu tentokrát táhl až z nedalekého Trafalgarského náměstí. Zde také na pódiu předstupovaly před křičící nadšené fanoušky hvězdy filmu, které začínaly jako desetileté děti a s filmovou sérií dospěly - Daniel Radcliffe jako Harry Potter, Emma Watsonová, která hrála Hermionu Grangerovou, a Rupert Grint, jenž dal filmovou podobu třetímu z trojice nerozlučných čarodějnických přátel, Ronu Weasleymu.

Kromě nich na červeném koberci procházela první liga britských herců, kteří ve filmu vystupovali - Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Alan Rickman, Michael Gambon, Julie Waltersová či Helena Bonham Carterová.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Rowlingová a Watsonová Pottera oplakaly

Dnešní premiéra znamená konec éry, která přinesla slávu a bohatství dosud neznámé Rowlingové i filmovým představitelům jejích hrdinů. Její příběhy okouzlily dospělé a především děti, byly formativním zážitkem pro celou generaci mladých a mnohé z nich přiměly číst knihy.

Tíha loučení s celým dobrodružstvím dnes dolehla na hlavní herecké představitele, producenty Davida Heymana a Davida Barrona, režiséra Davida Yatese i autorku J.K. Rowlingovou, kteří se na závěr sešli na pódiu na Trafalgarském náměstí a vzájemně si děkovali.

Emma Watsonová i J. K. Rowlingová se rozplakaly a nepomohlo jim ani žertování Ruperta Grinta, který prohlásil, že s potterovkami strávil „nejlepší polovinu svého života“. Radcliffe zdůraznil, že za všechno v herecké kariéře vděčí právě Rowlingové.

„Já snad napíšu ještě jednu knihu,“ řekla v žertu. Již dříve ale v rozhovoru prohlásila, že nic takového nemá v úmyslu. „Zásadně nikdy neříkám nikdy, ale ne. I když Harry Potter je moje dítě, tak když budu chtít…,“ uvedla.

Poslední Harry Potter je zároveň prvním z celé série, který půjde do kin ve 3D. Snímek natočil režisér David Yates, který si tak na konto připsal již čtvrtou „potterovku“. V českých kinech se film bude hrát od 14. července.