Písecký Festival nad řekou nebude

Praha - Kvůli nedostatku peněz letos neproběhne písecký filmový Festival nad řekou. Pořadatelům se totiž na poslední chvíli nepodařilo uzavřít smlouvu s hlavním sponzorem. Program přehlídky, která měla ve městě na Otavě začít už 29. července a trvat do 5. srpna, se proto odkládá na příští rok.

Organizátoři festivalu vysvětlují zrušení třetího ročníku tím, že nechtějí slevit „z vysoko nastavené laťky předchozích let“. „Jsme přesvědčeni, že za těchto okolností je jediným skutečně zodpovědným řešením situace odložit letošní, již z větší části připravený ročník festivalu, na následující rok 2012,“ píše ředitel festivalu Michael Havas v otevřeném dopise.

Podle organizátorů se sice nabízela možnost zkrátit festival například na víkend, Havas ovšem zároveň dodal, že tomu brání smlouvy s ministerstvem kultury a krajem, kde se organizátoři zavazují k uspořádání festivalu v délce devíti dní.

První ročník píseckého festivalu proběhl v roce 2009 a divákům nabídl nejvýznamnější adaptace kafkovských děl. Rozjezd nové filmové přehlídky tehdy podpořil i režisér a člen legendární skupiny Monty Python Terry Gilliam.

Festival se prezentoval jako akce zaměřená na prezentaci filmového umění v kontextu dalších druhů umění a společenských věd. Na svých webových stránkách akcentuje svůj vzdělávací charakter, protože je nutné, „aby se každý kulturní člověk naučil odlišovat jednotlivé vývojové etapy kinematografie a identifikovat tvorbu jejích nejvýznamnějších osobností, podobně jako dokáže odlišit gotiku od renesance a Mozarta od Bacha“.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Zrušení festivalu zaskočilo píseckou radnici i Jihočeský kraj. Starosta Písku Ondřej Veselý vyjádřil smutek nad tím, že se tradici nepodařilo uchovat. Kraj bude muset přehlídku vymazat z letošních programů.