Festival Divadlo uvede moskevský Strýček Váňa

Plzeň/Praha – Devatenáctý ročník Mezinárodního festivalu DIVADLO v Plzni zahájí 14. září moskevské Divadlo Jevgenije Vachtangova s inscenací Strýček Váňa v režii uměleckého ředitele a předního litevského režiséra Rimase Tuminase. Inscenaci, která má na kontě několik divadelních ocenění, například Mezinárodní Stanislavského cenu 2010 nebo Zlatou masku 2011, uvidí diváci také 12. září ve Státní opeře Praha.

„Vzhledem k finanční i produkční náročnosti tohoto slavného souboru jsme se rozhodli na vzájemné spolupráci s pořadatelem pražského hostování,“ vysvětlil ředitel festivalu Jan Burian.

V inscenaci Strýčka Váni v podání Divadla Jevgenije Vachtangova neuvidí publikum „očekávaného Čechova“ se statkem obklopeným sadem ani pohodlné lenošky či k hostině prostřený stůl s krajkovým ubrusem a kouřícím samovarem. Atmosféra domu, ve kterém žilo několik generací, tu chybí. Režisér Rimas Tuminas ponechal prostor pouze pro souboj vášní, rozbitých iluzí a nenaplněných nadějí.

Rimas Tuminas organicky spojil pobaltskou režijní školu s tajemnou ruskou duší, tedy ruským divadlem. To, co vytvořil, je bezesporu průlomovou divadelní událostí, napsal o představní například kino-teatr.ru. Ani další kritiky chválou nešetří: Vyjdete z divadla a nepřestáváte přemýšlet. O představení, o jeho hrdinech – jako byste se snažili znovu odehrát dávno prohranou šachovou partii, od půlky, od konce, od začátku. Zvítězit se vám však nedaří. Zmařený život. (Nězavisimaja gazeta)

Mezinárodní festival DIVADLO proběhne v Plzni od 14. do 22. září a tradičně představí přední evropská divadla a to nejzajímavější z domácí produkce uplynulé sezony, jak z oblasti činohry, tak i alternativních žánrů. Čechova přiveze také Městské divadlo Kladno, kde Racka nastudoval režisér Daniel Špinar. Národní divadlo v Praze připomene rozporuplnou postavu našich dějin Emila Háchu v Historickém monologu, Národní divadlo v Brně zalistuje korespondencí V+W. Ze zahraničních souborů se diváci mohou těšit například na Národní divadlo z Budapešti či P.A.T.a Štúdio 12 z Bratislavy.