Fotografování jako způsob života

Praha - Ve Velké dvoraně Veletržního paláce je prezentována tvorba korejského fotografa, ekologa a vynálezce jménem Ahae. Výstava pod názvem Pohled z okna je z výběru snímků focených z okna Ahaeova domu. Návštěvníci výstavy mohou vidět kolem stovky Ahaeho fotografií z celku, který tvoří více jak milion snímků. Expozice navazuje na výstavu ve Vanderbitt Hall New Yorského Grand Central Terminal z dubna a května letošního roku. Součástí výstavy jsou rovněž autorovy krátké básně.

Z Veletržního paláce informuje Oldřich Borůvka (zdroj: ČT24)

„Jde ale o jednoznačně renesančního člověka s velkým záběrem. Je mu 70 let a dlouho působí v oblasti ekologického hospodářství. Je i vynálezce. Stěžejní je ale jeho fotografická tvorba. Jeho fotografie nevznikly na základě umělecké definice, ale právě díky jeho postoji a úctě k přírodě. Ahae používá tu nejdokonalejší techniku a může tak zachytit přírodu v nečekaných polohách. Díky technice dovede obsáhnout a zmapovat i život hmyzu, vodní prostředí, ale i lesní život zvířat a rostlin,“ uvedl ředitel Sbírky moderního a současného umění Národní Galerie Tomáš Vlček.

„Tento fotograf se na svět dívá s láskou a něhou, a to působí jako nesmírné občerstvení, jako velice jemné a velmi kultivované gesto. Výstavu jsme mohli uspořádat ve vysoké kvalitě a v takovém rozsahu díky práci umělcova syna pana Keith H. Yoo, který svému otci, jenž se vyhýbá veřejnému vystupování, pořádá expozice po celém světě,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 kurátor výstavy Milan Knížák.

„Můj otec je úžasný kreslíř a malíř. Po dobu několika let zůstával ve studiu a pozoroval z okna scenérii, kterou z počátku zachycoval malbou. Později začal fotit a tomu zůstal věrný dodnes, vytváří asi 4 000 fotografií denně,“ doplnil Keith H. Yoo.

Korejský fotograf Ahae se narodil v roce 1941 v Kjótu v Japonsku. Od mládí se věnoval několika uměleckým disciplínám, po třicítce začal své tvůrčí schopnosti uplatňovat v obchodní sféře a dokázal prorazit s řadou vlastních unikátních produktů. Získal mnoho mezinárodních ocenění za své vynálezy, kam patří například mýdlo na bázi papíru, samospínací a samovypínací ventilátor, který dnes používají domácnosti na celém světě, Hi-Boat – hydraulicky ovládaná bezpečnostní loď nebo nejrůznější pomůcky, jež obecně zlepšují zdravotní stav. Během své životní dráhy Ahae zaregistroval přes tisíc patentů a obchodních značek. Pro olympijské hry v Soulu v roce 1988 navrhl několik zábavných vodních hraček, které dodnes brázdí řeku Han v Soulu.