Divoký západ v Obecním domě

Praha - Italský skladatel a dirigent filmové hudby Ennio Morricone stanul v beznadějně zaplněné Smetanově síni Obecního domu  poprvé v Česku za dirigentským pultem, odkud řídil Český národní symfonický orchestr v nejslavnějších skladbách své kariéry. Více než dvouhodinový koncert se ve stejném programu bude opakovat v pátek.

První polovinu dnešního večera vyplnila jedna z Morriconeho nejnovějších skladeb, kantáta Vuoto D'Anima Piena, kterou zkomponoval před třemi lety. Vznikla k tisíciletí chrámu ve městě Sarsina na texty italských i světových mystiků. V Praze zazněla v české premiéře. Orchestr doplnil Český filharmonický sbor Brno, jehož čtyři sboristé v předních řadách v jedné z náročných částí skladby sbor pomohli dirigovat.

Známých filmových melodií se publikum dočkalo po přestávce. Byly rozděleny na válečné a sociální téma, poctu Mauro Bologninimu a Sergiu Leonemu a jeho spaghetti westernům. Zazněly například ukázky z oscarových filmů Bitva o Alžír, Podivné vyšetřování, Jak tvrdí Pereira, Oběti války, Ostrov v ohni nebo Tatarská poušť.

K vrcholům koncertu patřilo uvedení populárních skladeb z westernů Hodný, zlý a ošklivý a Tenkrát na západě, na nichž Morricone spolupracoval s Leonem. Právě tato hudba jej proslavila, bez spaghetti westernů by zřejmě nikdy nedosáhla takové popularity. Filmoví fanoušci mohli zavzpomínat v závěru koncertu i na úspěšný oscarový snímek Mise, z něhož zazněly tři skladby.

Koncert Ennia Morriconeho v Obecním domě
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Morricone v Česku koncertoval v rámci festivalu Prague Proms, kteřý se koná v Praze od 21. června. Skončí 23. července gospelovým koncertem Gospel Showcase.