Tóny Chodovské tvrze zakončí Svěcený a Cigánski diabli

Praha - Houslista Jaroslav Svěcený s kapelou Cigánski diabli dnes na nádvoří památky na pražském Jižním Městě zakončí 8. ročník hudebního festivalu Tóny Chodovské tvrze. Společný program Svěcený označil jako koláž romské a klasické muziky. Na festivalu od 19. července zazněla nejslavnější klasická hudba, filmová muzika Dmitrije Šostakoviče i vážná a populární hudba 20. století.

Slovenský soubor Cigánski diabli tvoří osm profesionálních a klasicky vzdělaných hudebníků, kteří hrají vážnou hudbu i lidové písně. Svěcený, autor programu festivalu, si prý Cigánské diably zamiloval pro jejich nesmírnou virtuositu a temperament. Koncert je podle pořadatelů už vyprodaný.

Festival zahájili houslisté Svěcený a Američan Stephen Shipps programem složeným z děl Johanna Sebastiana Bacha a Antonia Vivaldiho. V dalším programu s názvem Tři múzy a jeden muž se vedle Svěceného představily Martina Kociánová, Kateřina Englichová a Žofie Vokálková. Na festival se už poněkolikáté vrátil jako hudební partner Svěceného kytarista Radim Hladík s kapelou Blue Effect.

Jaroslav Svěcený
Zdroj: ČT24

Renomovaný soubor Ensemble Martinů představil program balancující mezi klasickou, soudobou a jazzovou hudbou. Na koncertě Svěcení léta 21. července pokřtila Julie Svěcená, sedmnáctiletá laureátka první ceny soutěže Concertino Praga, své debutové CD s názvem Julie.

Cigánski diabli
Zdroj: ČT24/Cigánski diabli