Fresh Film Fest: Vzdoru zdar!

Praha – Filmová procházka Fresh Film Walk tento čtvrtek na náplavce pod Rašínovým nábřežím je posledním „předchůdcem“ Fresh Film Festu, který vypukne 24. srpna. Osmý ročník přehlídky debutové a studentské tvorby provází téma vzdoru, jež se odrazilo nejen ve vizuálu „vyfoukaných“ obličejů, ale i ve výběru nesoutěžních filmů, mnohých oceněných na zahraničních festivalech. Tematický program nabídne nejen vzdorovité hrdiny snímků, ale i osobnosti, které „vzdorují jakékoli formě schematismu“.

V rámci festivalu budou například promítnuty obě celovečerní části kontroverzního díla Elitní jednotka brazilského režiséra Josého Padilhy. Svůj paradokumentární autentický debut, pojednávající o drsných střetech jednotky BOPA s drogovými mafiemi v Rio de Janeiru, do značné míry postavil na skutečných událostech.

Snímek The Yes Men Fix The World dokumentuje nápadité a humorné kousky dvou aktivistů (Andy Bichlbaum a Mike Bonanno), kteří se proměňují ve falešné vrcholové manažery obřích korporací, aby jejich jménem v médiích či na konferencích činili zásadní prohlášení a upozorňovali tak na problémy těchto společností.

K velkým tahákům bude podle organizátorů patřit akční snímek Žluté moře korejského režiséra Na Hong-jina, který před třemi lety překvapil kritiku i diváky svou prvotinou Bílé maso. „Celá produkce filmu spolkla neuvěřitelných 300 dní, z nichž rovných 170 strávil štáb přímo na place. Ve filmu je 250 akčních scén,“ upozornil umělecký ředitel festivalu Jan Stehlík.

Do tématu vzdoru také zapadá provokativní mystifikační dokument o streetartové scéně Banksy: Exit Through the Gift Shop založený na pátrání po legendárním streetartistovi a graffiti writerovi Banksym. Ten diváci měli možnost vidět už i v českých kinech.

Komplexní a velmi sugestivní pohled na situaci kolem předloňských prezidentských voleb v Íránu nabízí německo-íránský snímek Věznice Írán režiséra Alího Samadího Ahadího. Kombinuje animovaný film, záznamy z mobilních telefonů, citace bloggerů i výpovědi respondentů.

V rámci tématu vzdoru uvede Fresh Film Fest i dva starší snímky: jedním z nich je Svědomí z roku 1948 od českého režiséra Jiřího Krejčíka, který byl v době svého vzniku nespravedlivě opomíjen. Druhým je britské Kdyby… Lindsaye Andersona. Příběh studentů internátní školy, kteří se rozhodnou postavit zastaralému puritánskému systému, získal Zlatou palmu v Cannes a zařadil se mezi nejvlivnější díla britské kinematografie. Za kamerou stál Miroslav Ondříček.

S tématem letošního ročníku souvisí i uvedení provokativních televizních skečů belgického kabaretního sdružení Neveneffecten. Nejkontroverzněji zapůsobila jejich TV show BASTA, kde zdařilé mystifikace zmátly nejen diváka, ale i významné instituce a vyvolaly v zemi doslova mediální bouři. Členové Neveneffecten přijedou svůj program osobně uvést.

Do programových tipů zařadil Fresh Film Fest také belgické Upíry, fiktivní dokument Vincenta Lannooa, který diváky zavede do typické upírské rodinky žijící na belgickém předměstí. Ujít by si návštěvníci neměli nechat ani dvě celovečerní díla inspirovaná spisovatelem fantastiky H. P. Lovecraftem: stylizovaný němý film s expresionistickými prvky Volání Cthulhu a Šepot v temnotách, inspirovaný kinematografií 30. let minulého století (Frankenstein, Dracula, King Kong) a vědeckofantastickými béčky 50. let.

"K třešničkám na dortu bude v rámci letošního programu patřit uvedení kultovního komediálního seriálu Police Squad! z roku 1982," dodal ještě umělecký ředitel Jan Stehlík. Tento šestidílný televizní projekt autorské trojice Zucker, Abrahams, Zucker, který u nás nikdy neběžel, předcházel sérii filmů Bláznivá střela. Diváci se opět setkají s hlavní postavou poručíka Franka Drebina a řadou gagů, z nichž některé byly použity později v celovečerních filmech.

Fresh Film Fest se koná od 24. do 28. srpna. Projekce a festivalový program budou probíhat v Paláci Akropolis, kině Světozor, Kině 35 ve Francouzském institutu, v divadle Ponec, doprovodný program se bude konat i v Polském institutu a na FAMU. Projekce zdarma nabídne Letní kino v Riegrových sadech. Vstupenky a akreditace budou k dostání od 24. srpna na pokladnách jednotlivých festivalových míst.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)