Picasso, Warhol či Braque na prodej

Praha – Obrazy a díla předních světových umělců 20. století, jako například Pabla Picassa, Marca Chagalla nebo George Braqua, jsou k vidění v galerii Miro. Jde o jednu z největších soukromých výstav moderního umění v České republice. Galerie je známá i svou humanitární činností, sídlí v prostorách odsvěceného kostela sv. Rocha na pražském Strahově.

Expozice v galerii Miro je ale především prodejní, a proto vychází vstříc současným trendům na trhu s uměním. „V poslední době jsem zjistil, že čeští i slovenští investoři, sběratelé, neinvestují jen do českého klasického umění, ale čím dál tím víc do světové klasiky,“ říká ředitel galerie Miro Smolák, podle kterého mluví jména autorů děl sama za sebe. „Je to prověřená umělecká hodnota. V takovém rozsahu a kvalitě si troufám tvrdit, že v Česku ještě výstava nebyla,“ dodává.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Podle znalce umění Jana Skřivánka se na českých aukcích prodává zejména české umění. „Že by Češi bojovali o zahraniční autory, to jsem nikdy neslyšel. Pokud budou nějací kupci, tak to budou jednotlivci,“ myslí si. Zakoupené obrazy ale končí většinou v soukromých sbírkách. Výstava, jejíž celková hodnota se blíží téměř miliardě korun, bude veřejnosti přístupná až do 20. září.

Andy Warhol / Eva Mudocci (podle Muncha)
Zdroj: ČT24