Plácido Domingo: Rád bych dirigoval ve Stavovském

Český Krumlov – Španělský tenorista Plácido Domingo naposledy nadchnul české publikum v dubnu 1994 v pražské Sportovní hale. Po sedmnácti letech ho Češi mají možnost opět slyšet naživo – v sobotu při závěrečném galakoncertu 20. mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Vystoupení posledního ze Tří tenorů bude zřejmě hlavní hudební událostí roku.

„Je mi upřímně líto, že jsem v ČR dlouho nebyl. Osud je nicméně ke mně milostivý tím, že stále dostávám mnoho příležitostí vystupovat na operních scénách jako pěvec. Takže je těžké najít v tom mezidobí čas na sólový koncert tohoto druhu, jako se odehraje v Krumlově,“ omlouval se za dlouhou pauzou mezi svými vystoupeními v Česku slavný tenorista.

Krumlov označil za krásné, historické město a vyjádřil naději, že sobotní koncert bude vynikající a že si ho všichni užijí. Další příležitosti na českých pódiích se nebrání, koneckonců další z hvězdných hostů dvacátého krumlovského festivalu, José Cura, se do Krumlova vrátil letos opět po roce. Dominga by ale možná víc než operní vystoupení lákalo představit se jako dirigent, a to ve Stavovském divadle. „Rád bych dirigoval v tom divadle, kde se poprvé hrál Don Giovanni,“ poznamenal.

Španělský tenorista Plácido Domingo (vpravo), dirigent Eugene Kohn (vlevo) a ředitel mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově Jaromír Boháč
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Oběma činnostem – zpěvu i dirigování – se nicméně věnuje rád. „Dávám přednost tomu, co zrovna dělám. Zpěvu dávám přednost, když zpívám, a nemyslím přitom na dirigování, a když diriguji, nemyslím na zpěv. Myslím na to, abych podal co nejlepší výkon,“ vysvětlil.

Elánu má i v sedmdesáti dost, získává ho právě prací. „Energie tvoří další energii. A také vášnivost tvoří další energii,“ domnívá se. „A já opravdu vášnivě rád dělám to, co dělám. A pociťuji dokonce teď větší nadšení, než když jsem začínal.“

Rozhovor s Plácidem Domingem (zdroj: ČT24)

Energii vkládá kromě vystupování také do boje s nelegálním stahováním hudby. Nedávno přijal čestnou funkci šéfa mezinárodní federace hudebního průmyslu IFPI, které chce pomoct v boji proti pirátství. „Chtěl bych v rámci svých možností naléhat na politické představitele různých zemí, aby mladé lidi seznámili s tím, že internet je famózní vynález, ale že nemůže být zadarmo,“ prozradil o svých plánech.

Domingo má za sebou 3500 představení, 134 rolí, 12 cen Grammy a stovky nahrávek. Začínal jako barytonita, poté přešel do tenorového oboru, nyní se k barytonovým postavám opět vrací.

Mezinárodní popularitu si získal zejména společným vystupováním s Lucianem Pavarottim a Josém Carrerasem (Tři tenoři). Skutečný začátek jeho mezinárodní kariéry se datuje rokem 1968, kdy debutoval v newyorské Metropolitní opeře. Od té doby trvale hostuje na prestižních světových scénách. Je také ředitelem operního domu v Los Angeles, kde obnovil kontrakt až do roku 2013. V červnu opustil místo generálního ředitele Washingtonské národní opery, s níž spolupracoval od roku 1996. Věnuje se i opernímu managementu.